Witloofvelouté met spek en kaas

Het klassieke witloof met ham en kaas, maar deze keer in een velouté. Dat is een rijkelijke, romige soep die je bindt met een roux en een liaison.

Ingrediënten

  • 3 liter groentebouillon
  • 0 boter
  • 3 ajuin
  • 2 tenen knoflook
  • 12 stronken witloof
  • 1 stronk prei
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 0 tijm
  • 0 laurier
  • 0 bloem
  • 200 g spek
  • 4 beschuit
  • 50 g geraspte kaas
  • 2 stronken witloof
  • 2 ei
  • 0 een scheutje room
  • 0 een scheutje sherry
  • 0 bieslook

Benodigdheden

  • keukenpapier
  • een ovenschaal
  • een elektrische staafmixer

Partners

Bereiding

De witloofvelouté

Verwarm de groentebouillon. Een recept om zelf een ketel groentebouillon te maken vind je hier.

Smelt een klont boter in een soepketel.

Pel de uien en snijd ze grof. Stoof ze in de boter.

Kneus en pel de knoflook. Doe de tenen bij de uien.

Maak het witloof schoon en snijd het grof. Doe het ook in de soepketel.

Maak de prei schoon. Snijd het wit in stukken en stoof het met de rest van de groenten.

Kruid met peper en zout. Bind de tijm en laurier bij elkaar tot een bouquet garni of rol ze in een blad prei en zet ze vast met cocktailprikkers. Leg het bouquet garni in de soep.

Giet er de warme bouillon bij en zet een deksel op de ketel. Laat garen op een zacht vuur.

Smelt een klont boter op het vuur. Roer er eenzelfde hoeveelheid bloem door en laat wat drogen. Zet de roux apart.

Snijd het spek in reepjes. Smelt een klontje boter in een pan en bak het spek krokant. Laat uitlekken op keukenpapier.

Verwarm de oven voor tot 170 °C.

Leg de beschuiten in een ovenschaal en strooi er de kaas over.

Zet de toastjes 10 minuten in de oven.

Haal het bouquet garni uit de soep en mix ze. Giet de soep door een zeef.

Zet de soep weer op het vuur. Doe er de roux bij en roer los met een garde. Breng aan de kook zodat de soep begint te binden. Voeg eventueel meer roux toe tot de soep volledig gebonden is.

De afwerking

Snipper het extra witloof voor de afwerking fijn.

Splits de eieren. Vries de eiwitten eventueel in voor later gebruik. Klop de eierdooiers los met de room.

tip
Gebruik in een liaison één eierdooier per deciliter room.

Roer de liaison door de soep maar laat niet meer koken.  Doe het gesnipperde witloof bij de soep en eventueel een scheutje sherry.

Schep de soep in borden. Leg er een kaastoast in en strooi er wat krokant spek over. Werk af met gesnipperde bieslook.

Witloofvelouté met spek en kaas