Witloofsoep met ham en kaas

Dit is een plezierige variant op witloof met hesp en kaas in de oven. Jeroen maakt een soep van witloof en knolselder en geeft er een Franse croque monsieur bij met ham en kaassaus.

Ingrediënten

  • 3 liter groentebouillon
  • 3 ajuin
  • 0.5 knolselder
  • 3 aardappel
  • 7 stronken witloof
  • 2 tenen knoflook
  • enkele takjes tijm
  • enkele blaadjes laurier
  • peper
  • zout
  • 20 g boter
  • 20 g bloem
  • 5 dl melk
  • 200 g gemalen kaas
  • nootmuskaat
  • peper
  • zout
  • 0.25 citroen
  • 4 sneden brood
  • 4 plakken ham
  • 4 stronken witloof
  • een scheut sherry
  • een scheut room
  • een handvol bieslook

Benodigdheden

  • keukentouw
  • een elektrische staafmixer
  • een ovenschaal

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

De soep

Verwarm de groentebouillon op het vuur. Een recept om zelf een ketel groentebouillon te maken vind je hier.

Smelt een klont boter in een grote soepketel.

Pel de uien en snijd ze grof. Stoof ze in de boter.

Schil de knolselder en snijd hem in blokjes. Stoof mee aan.

Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Doe ze ook in de soepketel.

Snijd het witloof wat kleiner en stoof het aan met de rest van de groenten.

Kneus en pel de knoflook. Doe de tenen in de soepketel en laat mee stoven.

Giet er de warme groentebouillon over.

Bind wat tijm en laurier met keukentouw samen tot een bouquet garni. Leg het in de soep. Kruid met peper en zout.

Zet een deksel op de soepketel en laat 30 minuten garen op een laag vuur.

Haal het bouquet garni uit de soep.

Mix de soep met een staafmixer. Kruid eventueel bij met peper en zout.

De croque

Verwarm de oven voor tot 180 °C (hetelucht).

Smelt de boter en roer er de bloem door met een garde. Giet de melk bij de roux en blijf roeren tot de saus is ingedikt.

Doe driekwart van de gemalen kaas bij de bechamelsaus en kruid met nootmuskaat, peper en zout. Knijp er de citroen bij uit.

Strijk alle sneden brood in met de kaassaus. Strooi er wat extra gemalen kaas over. Leg een plak ham op twee boterhammen en bestrooi eventueel nog met wat extra gemalen kaas.

Leg de snee brood met kaas op de snee met kaas en ham, de kaas aan de bovenkant.

Leg de croques op een bakplaat. Bak ze in de voorverwarmde oven tot de mooi goudbruin zijn.

Afwerken en serveren

Haal de harde kern uit het witloof en snipper het fijn. Verdeel het over soepkommen.

Sprenkel een scheutje sherry over het witloof en doe er een klein beetje room bij.

Verdeel de soep over kommen. Werk af met wat gesnipperde bieslook of peterselie.

Serveer de soep met een halve croque.

Witloofsoep met ham en kaas