Hou voor de soep wat spruitjes opzij als garnituur. Snipper ze fijn en roer ze erdoor nadat de soep gemixt is. Met de gerookte eend, wat zure room en cheddar erbij, wordt het een echte maaltijdsoep.

Ingrediënten

  • 3 liter groentebouillon
  • 0 boter
  • 4 ajuin
  • 1 stengel prei
  • 1 kg spruiten
  • 2 aardappel
  • 0 enkele takjes tijm
  • 3 blaadjes laurier
  • 0 nootmuskaat
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 400 g eend
  • 100 g zure room
  • 100 g cheddar

Benodigdheden

  • een elektrische staafmixer
  • keukentouw

Partners

Bereiding

Bereiding

 Verwarm de groentebouillon. Een recept om zelf een ketel groentebouillon te maken, vind je hier.

Smelt een klontje boter in een soepketel of cocotte.

Pel de uien en snijd ze grof. Stoof ze in de boter.

Maak de prei schoon en snijd de stengel in stukken. Stoof ze met de ui.

Houd 20 spruiten apart. Snijd de rest fijn. Stoof de fijngesneden spruiten met de rest van de groenten.

Schil de aardappelen. Snijd ze in blokjes en doe ze in de soepketel.

Giet er de warme groentebouillon bij.

Bind de tijm en laurier met keukentouw samen tot een bouquet garni. Leg het in de soep.

Kruid de soep met nootmuskaat, peper en zout.

Zet een deksel op de soepketel en laat op een zacht uur ongeveer een half uur garen.

tip
Wil je dat de soep groener is? Kook dan een deel van de spruiten apart in water met een snuif bicarbonaat en mix ze er mee door.

Snijd intussen het vet van de gerookte eend. Snijd het vlees in dunne plakken en dan in dunne repen.

Maak de apart gehouden spruiten schoon en snijd ze fijn.

Haal het bouquet garni uit de soep. Mix de soep met de staafmixer.

Doe de fijngesneden spruiten in de soep en laat ze even mee garen.

Serveer de soep met reepjes gerookte eend, een lepel zure room en wat geraspte cheddar.