Soepje van waterkers en spinazie met kokkels en Oude Geuze

Een heerlijke soep waarin kokkels en geuze de hoofdrol spelen. Oude Geuze is een van de oudste Belgische bieren en ontstaat door spontane gisting. Het is een prachtig streekproduct waarop we terecht trots mogen zijn!

Ingrediënten

  • 1 kg kokkels
  • 0 olijfolie
  • 2 ajuin
  • 4 stengels selder
  • 0 enkele takjes tijm
  • 0 enkele blaadjes laurier
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 5 dl geuze
  • 2 liter groentebouillon
  • 0 boter
  • 3 ajuin
  • 2 aardappel
  • 2 tenen knoflook
  • 0 een snuif bicarbonaat
  • 100 g rucola
  • 200 g spinazie
  • 3 bussels waterkers
  • 4 eetlepel zure room

Benodigdheden

  • een elektrische staafmixer

Partners

Bereiding

De kokkels

Spoel de kokkels twee tot drie keer in koud water zodat al het zand verwijderd is.

Verwarm een flinke scheut olijfolie in een grote pan.

Pel de uien en snijd ze grof. Stoof ze in de olie.

Snijd de bladeren van de selder en doe ze bij de uien. De stengels gebruik je voor de soep. Voeg er de tijm en laurier aan toe.

Doe de kokkels in de pan en kruid met peper en zout. Giet er de Oude Geuze bij.

Zet een deksel op de pan en laat (niet te lang) garen. Schud af en toe met de pan.

De soep

Verwarm de groentebouillon. Een recept om zelf een ketel bouillon te maken, vind je hier.

tip
In plaats van bouillon kun je ook water gebruiken.

Smelt een klont boter in een soepketel.

Pel de uien en snijd ze grof. Stoof ze in de boter.

Schil de selderstengels en snijd ze grof. Doe ze bij de uien en voeg er tijm en laurier aan toe.

Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes. Doe ze in de soepketel.

Kneus en pel de knoflook. Doe de teentjes bij de groenten.

Giet de kokkels af en doe het kookvocht bij de groenten in de soepketel. Houd de kokkels warm.

Giet de warme bouillon (of water) bij de soep en breng aan de kook. Kruid met een snuifje zout en veel peper. Laat ongeveer 30 minuten garen met een deksel schuin op de ketel.

Breng water met een snuif bicarbonaat aan de kook in een kookpot. Was de rucola, de spinazie en de waterkers. Blancheer ze in het water maar houd wat rucola en waterkers opzij voor de afwerking.

Haal de laurier en de tijm uit de soep. Schep de spinazie, rucola en waterkers uit het water en doe ze bij de soep. Mix met een elektrische staafmixer.

Giet de soep door een zeef.

Afwerken en serveren

Doe de soep in kommen of borden. Leg een lepel zure room in het midden.

Werk af met kokkels en de apart gehouden rucola, en waterkers.

Soepje van waterkers en spinazie met kokkels en Oude Geuze