Pruimen-amandeltaart

Een herfstwandeling of een broodnodige koffieklets is reden genoeg om een zelfgemaakte taart in de oven te schuiven. Zonder al te grote kunsten bak je een pruimen-amandeltaart. Wie niet van alcohol houdt, of de taart voor de kinderen bakt, kan de gedroogde pruimen weken in wat water.

Ingrediënten

  • 150 g pruim
  • 1 dl Armagnac
  • 1 vel bladerdeeg
  • 200 g suiker
  • 200 g amandelpoeder
  • 140 g bloem
  • 120 g boter
  • 2 ei
  • 1 dl melk
  • zout
  • 120 g notenmix

Benodigdheden

  • een keukenweegschaal
  • een ronde taartvorm met lage rand van ongeveer 28 cm
  • een keukenpenseel een keukenmachine met K-hulpstuk

Partners

Bereiding

De voorbereiding

Haal de boter tijdig uit de koelkast zodat ze mals kan worden.
Week de gedroogde pruimen in een flinke scheut Armagnac of Calvados. Na (minstens) een half uur zijn ze zacht en aromatisch.

De taart

Gebruik een keukenpenseel om de taartvorm in te boteren. Bepoeder vervolgens de hele binnenkant van de vorm met een beetje bloem. Zo kan je de taart na het bakken gemakkelijk ontvormen.

Bekleed de taartvorm (incl. de lage opstaande rand) met het vel bladerdeeg. Druk het aan in hoekjes en kantjes en snij de overtollige rand weg. (Met een restje bladerdeeg kan je bv. aperitiefkoekjes bakken.)

Weeg de juiste hoeveelheid suiker en malse boter. Doe beide in de mengkom van de keukenmachine. Meng ze op een lage snelheid.

Laat de machine draaien en voeg één voor één de eieren toe.

Meet de juiste hoeveelheid melk af en schenk ze bij de mengeling.

Weeg de nodige hoeveelheid amandelpoeder en bloem. Voeg de beide droge stoffen beetje voor beetje toe aan de taartvulling.

Voeg ook een snuifje zout toe. Zodra alles goed gemengd is zet je het toestel uit.

Verwarm de oven voor op 160°C.

Schep de pruimen uit de Armagnac of Calvados, laat ze wat uitlekken en doe ze in de blender. Mix de vruchten tot een geparfumeerde pruimenpuree. Hou het schaaltje met Armagnac (of Calvados) bij.

Schep de pruimenpuree bij de taartvulling. Zet de keukenmachine aan en meng de puree onder het beslag. Meng het beslag nog even met de hand en schep het in de taartvorm, bovenop het bladerdeeg.

Strijk het oppervlak glad met behulp van een pannenlikker.

Giet de suiker in de Armagnac (of Calvados) en roer. Voeg de notenmix toe en roer ze door de alcoholische stroop.

Schep de ‘gesopte’ noten bovenop de taart. Verdeel ze egaal over het oppervlak.

Bak de taart gedurende 45 minuten in de voorverwarmde oven van 160°C. Gebruik een prikvork om te controleren of het gebak gaar is. Als er geen restjes vulling aan kleven, dan kan de taart uit de oven.

Laat de taart rustig afkoelen en bepoeder ze naar smaak met een beetje bloemsuiker.

Pruimen-amandeltaart