Koud soepje van waterkers met omelet en gerookte zalm

Een Vichyssoise is een koude aardappelsoep met prei. Het is ook de basis voor deze soep, maar Jeroen voegt er waterkers en peterselie aan toe en werkt ze af met gerookte zalm en fijne reepjes omelet.

Ingrediënten

  • boter
  • 2 ajuin
  • 4 aardappel
  • 2 stengels prei
  • 2 tenen knoflook
  • enkele takken tijm
  • 4 blaadjes laurier
  • 2 bussels waterkers
  • 1 bussel peterselie
  • 2 liter groentebouillon
  • peper
  • zout
  • 4 ei
  • een scheutje melk
  • paprikapoeder
  • currypoeder
  • 200 g gerookte zalm
  • 4 eetlepel zure room
  • olijfolie

Benodigdheden

Download de app

Jouw digitale kookhulp met dagelijkse recepten, tips, kookvideo’s, een weekmenu en boodschappenlijst.

Partners

Bereiding

Smelt een klont boter in een soepketel.

Pel de uien en snijd ze in grote stukken. Stoof de ui in de boter maar laat zeker niet kleuren.

Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Doe ze bij de ui.

Was de prei en snijd de stronken in stukken. Stoof ze met de ui en aardappelen.

Kneus en pel de knoflook. Snijd ze fijn en doe ze bij de rest van de groenten.

Leg enkele takjes tijm en de laurier in de soepketel.

Haal de steeltjes van de waterkers en doe ze ook in de soepketel. Houd de blaadjes apart.

Doe de peterseliesteeltjes ook bij de groenten en houd de blaadjes apart.

Giet de groentebouillon bij de gestoofde groenten. Een recept om zelf een ketel groentebouillon te maken vind je hier.

Kruid met peper en zout. Zet een deksel op de soepketel en laat sudderen op een zacht vuur.

Breng water aan de kook met een snuif zout. Kook de blaadjes van de waterkers en de peterselie kort.

Giet de blaadjes af en mix in de blender. Houd de pulp apart.

Haal de laurier en de takjes van de tijm uit de soep. Mix de soep en giet ze door een zeef. Laat ze volledig afkoelen.

Afwerken en serveren

Klop de eieren los met een scheutje melk. Kruid met peper, zout, paprikapoeder en currypoeder.

Smelt een klontje boter in een pan.

Bak dunne omeletten van de eieren.

Rol de omeletten op en snijd ze in fijne slierten. Laat afkoelen.

Snijd de zalm in dunne repen.

Mix de zure room door de soep, samen met de pulp van peterselie- en waterkersblaadjes.

Werk de soep af met sliertjes omelet en reepjes zalm. Doe er eventueel een likje olijfolie bij.

Koud soepje van waterkers met omelet en gerookte zalm