Overslaan en naar de inhoud gaan

Ingrediënten

Benodigdheden

een fijne rasp

Bereiding

Gegrilde lamskoteletten met boontjes en een tomatenslaatje

Kook de kleine nieuwe aardappelen (of vastkokende aardappelen) zonder ze vooraf te schillen.

Breng water aan de kook en dompel er de tomaten kort in (emonderen).

Kooktechniek

Emonderen

Emonderen is de pel of schil verwijderen door de groenten enkele seconden in kokend water te dompelen.

Je kan tomaten makkelijk ontvellen door ze 12 tot 15 tellen in kokend water te dompelen.

Spoel ze na het warmwaterbad meteen af onder koud stromend water.

Verwijder nu het vel.

Bekijk de video

Snij de gepelde tomaten in kwartjes en verwijder de zaadlijsten. Snij het vruchtvlees in piepkleine kubusjes.

Snipper de sjalotten in piepkleine stukjes en plet de look tot pulp. Verzamel de stukjes tomaat, sjalot en de lookpulp in een mengschaal.

Verhit een pan op een matig vuur, strooi er de pijnboompitjes in en rooster ze goudbruin. Hou de pitjes goed in de gaten, wat eens ze beginnen te verkleuren, dan gaat het snel.

Spoel wat (krul)peterselie schoon en snipper het groen zo fijn mogelijk. Ook de peterselie verdwijnt in de schaal met het slaatje.

Spoel de limoen. Rasp ruim de helft van de groene schil van de vrucht over het fijne slaatje. Strooi er de pijnboompitjes bij en schenk er wat fijne olijfolie en wijnazijn over.

Kruid de tomatensla met wat peper van de molen en zout. Meng alles zorgvuldig. Zet het slaatje koel.

Wrijf het vlees in met een beetje olijfolie. Kruid de lamskoteletten met redelijk wat grof zout en een flinke snuif peper van de molen. Laat het vlees de smaken van peper en zout opnemen. (Net voor het bakken veeg je het teveel aan peper en zout weg.)

Breng water aan de kook in een pot en voeg een snuifje zout toe. Spoel de boontjes en pits de topjes en de steelstukjes eraf.

Zodra het water kookt, gaar je daarin de boontjes tot ze beetgaar zijn. Dat moet lukken in minder dan 10 minuten. (Proef regelmatig even een boon ter controle.) Voeg eventueel een snuifje bicarbonaat toe, om de sprankelende groene kleur van de boontjes te behouden.

Verhit de grillpan op een hoog vuur. Geef de pan gerust 10 minuten de tijd om gloeiend heet te worden.

Veeg de overtollige peper en zout van de lapjes lamskotelet. Gebruik eventueel een vel keukenpapier.

Leg de lamskoteletjes in de hete pan. Grill ze 2 tot 3 minuten langs elke zijde. Tip: Verwarm de lamskoteletten kort in een oven 100 °C. Haal het vlees eruit en leg het kort op de hete grill of –de barbecue.

Serveer geurige gegrilde lamkoteletjes met warme boontjes en aardappelen en lepel er een flinke portie van de fijne en koele tomatensla over.

4 personen

55 minuten

Benodigdheden:

een fijne rasp

Ingrediënten

Gegrilde lamskoteletten met boontjes en een tomatenslaatje

Om de malse lamkoteletjes met smaak te grillen, past Jeroen een trucje toe. Het vlees bestrooit hij vooraf royaal met peper van de molen en grof zout. Vlak voor het de grill op gaat wrijft hij de lapjes schoon, want dan zit er precies voldoende smaak in de kleine koteletten. Ze smaken erg lekker met boontjes, een fijne en frisse tomatensla en kleine gekookte aardappelen.

Bereiding

Gegrilde lamskoteletten met boontjes en een tomatenslaatje

Kook de kleine nieuwe aardappelen (of vastkokende aardappelen) zonder ze vooraf te schillen.

Breng water aan de kook en dompel er de tomaten kort in (emonderen).

Kooktechniek

Emonderen

Emonderen is de pel of schil verwijderen door de groenten enkele seconden in kokend water te dompelen.

Je kan tomaten makkelijk ontvellen door ze 12 tot 15 tellen in kokend water te dompelen.

Spoel ze na het warmwaterbad meteen af onder koud stromend water.

Verwijder nu het vel.

Bekijk de video

Snij de gepelde tomaten in kwartjes en verwijder de zaadlijsten. Snij het vruchtvlees in piepkleine kubusjes.

Snipper de sjalotten in piepkleine stukjes en plet de look tot pulp. Verzamel de stukjes tomaat, sjalot en de lookpulp in een mengschaal.

Verhit een pan op een matig vuur, strooi er de pijnboompitjes in en rooster ze goudbruin. Hou de pitjes goed in de gaten, wat eens ze beginnen te verkleuren, dan gaat het snel.

Spoel wat (krul)peterselie schoon en snipper het groen zo fijn mogelijk. Ook de peterselie verdwijnt in de schaal met het slaatje.

Spoel de limoen. Rasp ruim de helft van de groene schil van de vrucht over het fijne slaatje. Strooi er de pijnboompitjes bij en schenk er wat fijne olijfolie en wijnazijn over.

Kruid de tomatensla met wat peper van de molen en zout. Meng alles zorgvuldig. Zet het slaatje koel.

Wrijf het vlees in met een beetje olijfolie. Kruid de lamskoteletten met redelijk wat grof zout en een flinke snuif peper van de molen. Laat het vlees de smaken van peper en zout opnemen. (Net voor het bakken veeg je het teveel aan peper en zout weg.)

Breng water aan de kook in een pot en voeg een snuifje zout toe. Spoel de boontjes en pits de topjes en de steelstukjes eraf.

Zodra het water kookt, gaar je daarin de boontjes tot ze beetgaar zijn. Dat moet lukken in minder dan 10 minuten. (Proef regelmatig even een boon ter controle.) Voeg eventueel een snuifje bicarbonaat toe, om de sprankelende groene kleur van de boontjes te behouden.

Verhit de grillpan op een hoog vuur. Geef de pan gerust 10 minuten de tijd om gloeiend heet te worden.

Veeg de overtollige peper en zout van de lapjes lamskotelet. Gebruik eventueel een vel keukenpapier.

Leg de lamskoteletjes in de hete pan. Grill ze 2 tot 3 minuten langs elke zijde. Tip: Verwarm de lamskoteletten kort in een oven 100 °C. Haal het vlees eruit en leg het kort op de hete grill of –de barbecue.

Serveer geurige gegrilde lamkoteletjes met warme boontjes en aardappelen en lepel er een flinke portie van de fijne en koele tomatensla over.

Dagelijkse Kost een.be