Bouillon met zomergroenten en soepvlees

Een goede bouillon is vaak de basis voor de meest smaakvolle soepen en dat is ook nu het geval. Eerst maakt Jeroen een bouillon van soepvlees met veel groenten. Daarna maakt hij van een deel van die bouillon een lekkere smaakvolle soep van zomergroenten afgewerkt met schelpjespasta en een basilicumpesto. Misschien zag je het op de televisie, maar de bouillon diende als basis voor drie verschillende afleveringen. Hier vind je de andere recepten met de bouillon van soepvlees: balletjes in tomatensaus met ei en puree en aperotoasten met 3 toppings.

Ingrediënten

  • 4 stengels selder
  • 4 wortel
  • 3 ajuin
  • 2 kg soepvlees
  • enkele blaadjes laurier
  • enkele peperbolletjes
  • kruidnagel
  • enkele takjes tijm
  • 2 sjalot
  • 3 wortel
  • 1 courgette
  • 200 g sluimererwten
  • 4 stengels selder
  • een halve broccoli
  • 200 g orecchiette
  • 2 eetlepel pijnboompitten
  • 80 g Parmezaanse kaas
  • 1 dl olijfolie
  • teen look
  • 1 bussel basilicum

Benodigdheden

Partners

Bereiding

Bouillon

Was de selder en de wortelen goed. Snijd vervolgens de stengels selder, wortelen en de uien in grove stukken. Doe de gesneden groenten in een grote pot en zet ze onder in warm water op het vuur.

Voeg er het soepvlees bij en kruid verder bij: enkele laurierblaadjes, de teentjes look, gemalen peperbollen (kneus ze kort fijn met een vijzel), kruidnagel en tijm. Breng aan de kook en laat minstens 3 uur koken.

In de pot zal na verloop van tijd, door het koken, vuil en vet van de botten komen bovendrijven. Deze laag schuim je van de bouillon af met behulp van een pollepel.

Schep het soepvlees uit de rest van de bouillon en verwijder de stukjes vet van het vlees. Een deel van het vlees gaat in de soep, een ander deel houd je apart. Hier kan je bijvoorbeeld nog een lekkere bouilliesalade van maken.

Soep met zomergroenten

Snijd de sjalotten, wortelen, courgette, sluimerwten en selder in grove stukken. Van de broccoli snijd je de roosjes af. Laat wat olijfolie heet worden in een pot en doe er dan de groenten in en stoof ze aan met laurierblaadjes en kruiding naar eigen smaak.

Zeef een deel van de bouillon over de aangestoofde groenten. Ongeveer een drietal liter. Breng de soep weer aan de kook en laat nog dan nog even rustig verder koken.

Breng gezouten water aan de kook en kook de orechiette al dente. Voeg ze toe aan de soep. Kruid de soep af naar eigen smaak en werk af met de basilicumpesto.

Pesto

Rooster de pijnboompitten in wat olijfolie.

Snij de parmezaan grof en doe ze in de blender. Voeg er de pijnboompitten, geplette look en olijfolie aan toe. Mix een eerste keer.

Voeg er een bussel grofgesneden basilicum aan toe en mix weer. Kruid de pesto tot slot met peper en zout.

Bouillon met zomergroenten en soepvlees