De zomervakantie afsluiten doen we in stijl. Met een tafel vol lekkere kleine gerechtjes om te delen met vrienden en familie.

Ingrediënten

  • 10 sardine
  • 4 ei
  • 200 g aardappel
  • 150 g erwten
  • 10 augurken
  • 4 eetlepel mayonaise
  • 0 peper
  • 0 zout
  • 0.5 bussel platte peterselie
  • 0 een scheutje natuurazijn
  • 4 tomaat
  • 1 ajuin
  • 0 peper
  • 0 grof zout
  • 0 olijfolie
  • 1 eetlepel pesto
  • 200 g ansjovis
  • 0 vlees
  • 0 kaas
  • 0.5 stokbrood
  • 0 olijfolie
  • 200 g olijven
  • 2 tenen knoflook
  • 0.5 bussel platte peterselie
  • 0.5 citroen

Benodigdheden

  • een barbecue

Partners

Bereiding

Maak de sardines een voor een schoon onder koud stromend water.

Wrijf de schubben van het visvel. Wrijf zorgvuldig en tegen de schubben in, dus van de staart richting kop.

Ten slotte moeten ook de ingewanden verwijderd worden. Maak een insnijding in de buik van de vis en trek de ingewanden eruit. Spoel de buikholte schoon onder de kraan.

Het Russisch ei

Breng water aan de kook in een steelpan. Kook de eieren 8 minuten. Koel ze af in koud water.

Maak eventueel zelf mayonaise volgens het basisrecept.

Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water. Snijd ze in stukjes.

Doe de erwtjes bij de aardappel in een grote mengkom.

Snijd de augurken fijn. Pel de eieren en snijd in stukken. Doe de augurken en de eieren in de mengkom.

Roer er de (zelfgemaakte) mayonaise onder. Kruid met peper en zout.

Snijd de peterselie fijn en meng onder het Russisch ei. Besprenkel met azijn en zet even opzij in de koelkast.

De tomatensalade

Verwijder het kroontje van de tomaten. Snijd in fijne schijfjes.

tip
Geen scherp mes in huis om de tomaten fijn te snijden? Gebruik een broodmes.

Leg de schijfjes tomaat open op een plat bord of schaal.

Pel en snijd de ui in halve ringen. Verdeel de ringen over de tomaat.

Breng op smaak met peper, grof zout, een scheutje olijfolie en een lepel pesto.

Verdeel de ansjovis over de tomatensalade.

Het charcuteriebord

Schik de selectie vleeswaren en kaas op een bord.

Snijd het brood in sneetjes. Besprenkel met olijfolie en gril tot toastjes op de barbecue.

Doe de olijven in een kommetje.

De gremolata

Kneus en pel de knoflook. Snijd de teentjes fijn.

Hak de peterselie fijn. Verzamel de look en de snippers peterselie in een kommetje. Rasp er de zeste van de citroen bij en meng.

Afwerken en serveren

Gril de sardines op de barbecue. Werk af met de gremolata.

Serveer het Russisch ei, de tomatensalade, het charcuteriebord en de sardines met gremolata.