Welke aardappel gebruik je voor welke bereiding?

De gemiddelde Belg eet jaarlijks bijna 30 kilogram aardappelen. In zijn geheel, in dunne schijfjes als gratin, lekker gepureerd of in frietjesvorm, we lusten het allemaal. Maar welk type aardappel gebruik je best voor welke bereiding? En hoe zit dat nu met zoete aardappelen?

Elke aardappelsoort heeft een andere structuur en gaartijd, wat ze meer of minder geschikt maakt voor een specifiek gerecht. Je kan deze vier soorten onderscheiden.

1. Vastkokende aardappel

Vastkokende aardappelen bevatten relatief weinig zetmeel waardoor ze hun vaste en fijne structuur behouden na het koken. Ze zijn dus ideaal om gewoon in hun geheel of in de schil te serveren. Je kan ze ook in een salade verwerken. Deze aardappelsoort heeft de langste kooktijd

In de winkel: Charlotte, Nicola en Rosa

2. Vrij vastkokende aardappel

Vrij vastkokende aardappelen behouden goed hun vorm maar krijgen een iets kruimigere structuur als je ze kookt. Je kan ze dus in hun geheel serveren, maar ze passen zeker zo goed in een salade of een ovenschotel. Ze zijn ook heel geschikt om frietjes van te snijden.

In de winkel: Victoria, Marabel en Frieslander

VRT

3. Bloemige aardappel

Bloemige of kruimige aardappelen, ook wel afkokers genoemd, vallen een beetje uit elkaar na het koken omdat ze veel meer zetmeel bevatten. Je kan ze gewoon zo serveren maar bloemige aardappelen lenen zich ook goed voor gepofte patatjes, frieten, gratin, rösti en puree.

In de winkel: Bintje, Bildtstar en Doré

4. Extra bloemige of loskokende aardappel

Zeer bloemige aardappelen vallen heel snel uit elkaar en hebben dus een minder lange kooktijd nodig. Je kan ze het best gebruiken voor puree, kroketten, gnocchi, soufflé en stamppot of om je soep te binden. Door hun bloemige smaak zijn ze minder geschikt om gewoon zo op te eten.

In de winkel: Eigenheimer, Resonant en Irene

VRT

Er bestaan wel honderden soorten aardappelen waaronder ook enkele speciale types.

Primeuraardappel

Primeuraardappelen zijn klein tot middelgroot en herken je aan hun schil. Die komt namelijk los wanneer je over de aardappel wrijft. Aangezien primeuraardappelen geoogst worden voor ze rijp zijn, bewaren ze maximaal een week. Ze zijn bij ons enkel te vinden van juni tot half augustus. Een echt seizoensproduct dus.

Krielaardappel

Krieltjes zijn de kleine ronde aardappelen die je vaak al voorverpakt in de winkel vindt. Ze staan bekend om hun evenwichtige smaak en dunne schil. Daarom zijn ze ideaal om te eten met de schil er nog aan. Krieltjes kan je bakken, stomen en frituren.

Bataat (zoete aardappel)

Zoete aardappelen zijn eigenlijk geen aardappelen maar wel knollen. Qua vorm lijken ze er wel op maar hun smaak is eerder zoet. Bataat is wel net zo veelzijdig als een gewone aardappel. Je kan het pureren, bakken, stomen, garen in de oven en frituren. 

basiskennis Created with Sketch.

Basiskennis