Overslaan en naar de inhoud gaan

Brunoise

Brunoise en julienne zijn snijwijzes van groenten.

 

Julienne: dit zijn flinterdunne sliertjes. Begin met hele dunne plakjes te snijden die je open legt zodat ze dwars over elkaar liggen.

Zet je vingers als een klauw op de plakjes, met je duim achter je vingers.

Trek je nagels een beetje naar binnen en laat je mes tegen je middelvinger leunen.

Nu maak je met je mes een soort hefboombeweging, terwijl het punt van je mes altijd op de plank blijft. 

Denk eraan dat je echt een snijdende beweging moet maken. Niet hakken, maar vertrekken van de punt van de mes en zo naar beneden snijden.

 

Brunoise: dan maak je blokjes. Daarvoor begin je op dezelfde manier als bij julienne maar snij de plakjes dan wel dikker. Van die plakjes maak je iets dikkere sliertjes en van die sliertjes snij je dan blokjes.

Andere kooktechnieken

Dagelijkse Kost een.be