Zot van rabarber: ontdek hier hoe je deze lentegroente klaarmaakt

Van taart tot gelei, rabarber is in het voorjaar een graag geziene gast in de keuken. De groen-rode stengels van de rabarberplant hebben een friszure smaak die goed combineert met zoete ingrediënten. Hoewel we rabarber veel in desserts gebruiken, is het geen fruitsoort maar wel degelijk een groente. Ontdek hier hoe je rabarber combineert en klaarmaakt in een heerlijk nagerecht.

Wat is rabarber?

Rabarber is een stengelgroente met lange, stevige stengels en grote, groene bladeren. De stengels bevatten veel voedingsvezels en kalium. Bij ons is rabarber van april tot juni verkrijgbaar. Vooral in mei en juni is deze groente op haar best! Na de langste dag op 21 juni zou het niet meer aangeraden zijn om rabarber uit je eigen moestuin op te eten omdat de plant dan te veel oxaalzuur bevat. Jongere stengels bevatten minder oxaalzuur, daarom wordt rabarber best geoogst wanneer de bladstelen 2 tot 4 weken oud zijn. Rabarber bestaat trouwens al meer dan 5.000 jaar, en werd in de eerste jaren alleen gebruikt als geneesmiddel. 

VRT

Hoe herken je goede rabarber?

Of je de stevige stengels nu in je eigen moestuin oogst of gaat kopen in de winkel, er zijn een aantal zaken waarop je kan letten. De stelen van verse rabarber moeten hard en stevig aanvoelen. Rabarber kan verschillende kleuren hebben, gaande van groen tot rood. Over het algemeen geldt ook: hoe groener de steel, hoe zuurder van smaak. Al zijn groene rabarberstelen zeker ook eetbaar en lekker! Kijk dus zeker na of de stengels stevig en glanzend zijn wanneer je ze aankoopt. Daarna kan je ze enkele dagen tot een week in de koelkast bewaren. Heb je een hele berg rabarber? Je kan de groente ook in stukjes invriezen en zo tot 12 maanden bewaren.

VRT

Hoe maak je rabarber klaar?

Je kan rabarber rauw eten (met een potje suiker erbij zoals Jeroen) of de stengels garen. Snijd in elk geval de bladresten weg en verwijder de harde uiteinden van de stelen. Was de rabarberstengels en snijd ze daarna in stukjes. Zo zal de rabarber beter garen. Kook de stukken rabarber daarna gaar in water. Reken hiervoor 10 minuten. Je kookt rabarber best in zo weinig mogelijk water zodat je zoveel mogelijk kleur, smaak en vitaminen behoudt. Wanneer de vezelachtige stengels uit elkaar vallen, is de rabarber gaar. Je kan er nu compote van maken. Heb je schrik dat je rabarber te zuur van smaak zal zijn? Voeg dan wat suiker toe op het einde van je bereiding. Voor andere bereidingen zal je de rabarber niet op voorhand moeten koken maar kan je ze bv. in de oven garen.

Meer inspiratie nodig?

Gebruik je volgende rabarberoogst eens voor een van deze heerlijke nagerechten.
devierseizoenen Created with Sketch.

De 4 seizoenen