Zo blijven je boterhammen lekker vers tot de middag

Weten dat er bokes met choco, een slaatje of een broodje gezond op jou liggen te wachten maakt de voormiddag een pak draaglijker. Maar hoe houd je die boterhammen of lunch in je brooddoos ook fris en lekker tot het middaguur? Deze tips garanderen je een kraakverse lunch, keer op keer.

1. Van brooddoos naar bento

Met een bentobox, ofwel een brooddoos met twee (of meer) verdiepen en handige vakjes, voorkom je platte boterhammen of een salade die eruitziet alsof hij al eens werd opgegeten. In tegenstelling tot een klassieke brooddoos, waar alles in één vak terecht komt, kan je in je bentobox alles netjes verdelen. Da’s niet alleen handig om de lunch van je kinderen er net iets interessanter te doen uitzien, maar ook om te voorkomen dat natte en droge ingrediënten elkaar ‘aantasten’. Salut, zompige boterhammen!

VRT

2. DIY boterhammen

Nee, dit is geen lunch voor handige Harries en doe-het-zelf Debbies. DIY boterhammen betekent gewoon dat je je beleg en boterhammen apart meeneemt naar school of het werk. À la minute je brood beleggen is namelijk nog altijd de beste oplossing als je niet graag natte boterhammen eet. Lepel wat confituur of ander smeerbeleg in een klein potje of leg een paar schelletjes hesp, kaas of andere charcuterie in je brooddoos en klaar ben je.

3. Een coole lunch

De ideale bewaarplek voor je lunch is niet de bodem van een rugzak maar wel een koelkast. Al moeten we toegeven dat die optie er nu eenmaal niet altijd is. Om je boterhammen, salade of wraps toch lekker fris te houden kan je deze bewaartips proberen:

  • Smeer in het weekend alle boterhammen voor de komende week en bewaar ze in de diepvries. ’s Ochtends hoef je ze enkel in een brooddoos te leggen en verder doet de tijd z’n werk. Tegen de middag heb jij lekker ontdooide en kraakverse boterhammetjes.
  • Leg een koelelement in of bij je brooddoos. We bedoelen dan niet zo’n steenharde en zware blok uit de diepvries maar wel een zelfgemaakt exemplaar: maak een sponsje nat en bevries het in een diepvrieszakje. Het is eenvoudige en lichte oplossing om je lunch fris te houden.
VRT

4. Wrappen en rollen

Een makkelijk alternatief voor boterhammen zijn tortillawraps. Je vult ze met eender wat: broodbeleg, groenten of het restje van de vorige avond. Bovendien nemen ze minder vocht op waardoor ze beter bewaren in je broodoos. Wedden dat de (klein)kinderen meteen fan zijn? Ook een boterham kan je trouwens oprollen in plaats van dubbelplooien. Zo blijft alles netjes op z’n plaats, hoe hobbelig de weg naar school of het werk ook is.

5. Toppings uit blik of glas

Verlepte sla en uitgedroogde komkommers? Nee, dankjewel! Probeer liever eens groenten en fruit uit blik of glas mee te nemen. Ze behouden perfect hun smaak en textuur, je hebt er geen werk aan én ze maken een saaie boterham meteen een pak interessanter. Wat dacht je van augurkjes op je broodje, opgelegde gegrilde groenten bij je salade of een perzik uit blik op je boterham met tonijnsla?

Meer gezonde lunchinspiratie vind je hier

hoedoejedat Created with Sketch.

Hoe doe je dat?