Winterse groentegerechten die in minder dan 30 minuten klaar zijn

Snel, lekker en gezond comfortfood is alles wat we nodig hebben op een doordeweekse winterdag, toch? Zoek niet verder. Deze eenvoudige gerechten met heerlijke wintergroenten staan in (minder dan) 30 minuten op tafel.

1. Pasta met boerenkool en drie kazen

Een simpele, smeuïge pasta boordevol lekkers. De saus bestaat uit drie kazen gecombineerd met boerenkool, een echte superfood die de saus een prachtige groene tint geeft. De venkelballetjes maken dit pastagerecht helemaal af. 

2. Gegrilde wrap met rosbief en knolselderremoulade

Onder het motto ‘het hoeft niet altijd moeilijk te zijn’ bedacht Jeroen deze wraps gevuld met sneetjes rosbief en een remoulade van knolselder. Je hebt zelfs nog wat tijd om zelf mayonaise te maken.

3. Bulgurrisotto met boschampignons, pastinaak en spruitjes

Pastinaak is terug van weggeweest en krijgt in deze voedzame salade gezelschap van boschampignons en spruitjes. Een heerlijk vegetarisch gerecht bomvol wintergroenten om terug op krachten te komen op een koude dag.

4. Omelet met paddenstoelen en peterseliewortel

Het beste comfortfood als het wat kouder wordt: een dikke omelet met kakelverse eieren, eekhoorntjesbrood en peterseliewortel. Die laatste is minder gekend, maar het proberen waard. Peterseliewortel lijkt op een dunne pastinaak en smaakt zoals peterselie.

5. Pasta carbonara met prei

De klassieke pasta carbonara met een knipoog. Zonder room uiteraard, maar wél met de lekkere smaak van krokant gebakken spek, prei en een gepocheerd eitje. Wist je dat er trouwens twee soorten prei bestaan: zomer- of herfstprei (de vroege rassen) en winterprei (de winterrassen). De winterse variant is een dikke, stevige prei bomvol kalium, calcium en vitamine C.

6. Oosterse noedelsalade met rode biet en raap

In dit gerecht gaat Jeroen aan de slag met zijn favoriete wintergroenten: rode bieten en rapen. Hij brengt ze op smaak in een marinade en serveert ze met glasnoedels en een zoetzure misovinaigrette. Een winterlunch om u tegen te zeggen.

7. Rigatoni met wintergroenten en boschampignons

Aardpeer, groene kool én rapen? Jazeker, je hebt het perfecte avondmaal gevonden. Deze vegetarische, gezonde pasta met veel wintergroenten is het ideale gerecht op een koude winterdag en het is ook nog eens snel klaar.

8. Makreel met rode biet

In al z’n eenvoud is dit visgerecht met makreel en rode biet ongetwijfeld eentje dat je zal bijblijven. De salade van blokjes rode biet, gemarineerde sjalot en frisse lente-ui serveer je koud bij een stuk op het vel gebakken makreelfilet. De aardappelen houden deze keer hun jasje aan en worden in de schil gekookt. Gezond en kleurrijk comfort food!

9. Rode poon met schorseneren

’s Zomers eten we asperges, in de winter is het tijd voor schorseneren. Jeroen combineert de ‘asperges van de armen’ met een krokant stukje vis, gebakken kropslaharten, een simpele salade en een snelle mosterdvinaigrette met gebruinde boter. Meer moet dat niet zijn, toch?

10. Witte pens met spruitjes in kaassaus

Spruiten zijn niet de grootste vriend van ieder kind. Jeroen leerde als klein manneke spruiten eten in een lichte kaassaus. Zo smaken die minikooltjes meteen veel beter. Serveer er bijvoorbeeld een gekookt patatje en witte pens bij.

11. Witloofsalade met appel, walnoot, oude kaas en spek

Witloof in de oven kennen we allemaal. Deze stevige Vlaamse klassieker heeft Jeroen geïnspireerd om een beetje tegendraads te doen, gezond tegendraads. In dit recept verklapt hij hoe je een smakelijk witloofslaatje kan maken, geïnspireerd op de hoofdingrediënten van de Vlaamse klassieker witloof in de oven.

12. Wortelsalade met couscous en honingdressing

Deze eenvoudige salade op basis van wortelen, zachte couscous en frisse kruiden zal onze vegetarische vrienden wellicht plezieren, maar ze is ook perfect geschikt om te serveren bij een stukje gegrild vlees of gebakken vis. Wortelen zijn bovendien rijk aan vezels. Wist je dat er twee varianten zijn? Winterwortelen zijn echte bewaarwortelen terwijl zomerwortelen iets fragieler en minder lang houdbaar zijn (max. 2 weken in de koelkast).

devierseizoenen Created with Sketch.

De 4 seizoenen