Olie voor koude bereidingen
Olijfolie
Ongeraffineerde olijfolie (extra) vierge is het resultaat van de eerste, koude persing van olijven. Deze kwaliteitsvolle olijfolie kan je uitsluitend koud gebruiken. De verfijnde, delicate smaak is heerlijk bij een salade, denk aan tomaat-mozzarella, in dressings, bij pasta, in tapenade en dips. Of waarom niet puur? Heerlijk om een stuk brood in te doppen.
Het rookpunt van (extra) vierge olijfolie ligt zodanig laag, lager dan die van gewone olijfolie. Daarom is deze olie niet geschikt om te bakken en te braden. Doe je het toch, dan ontstaan er schadelijke stoffen. Bovendien gaat de lekkere smaak verloren, en dat is zonde.
Koolzaadolie
Koolzaadolie is alleen geschikt voor koude bereidingen. De olie heeft een neutrale smaak en bevat veel antioxidanten en omega 3. Het is dus een prima alternatief voor olijfolie.
Notenolie
Onder notenolie reken we o.a. walnootolie en hazelnootolie. Ze zijn gemaakt van (geroosterde) noten en geven je gerechten een heerlijke notensmaak. Notenolie is ideaal voor koud gebruik, bijvoorbeeld bij een witloofsalade met appel of bij een kaasschotel.
Verder heb je ook nog keuze uit o.a. slaolie, avocado-olie, sojaolie, maisolie, etc.