Welk bier serveer je bij welk gerecht?

Bier is voor veel liefhebbers de ultieme dorstlesser, en ook aan tafel is het hoe langer hoe vaker een vaste waarde. Tegenwoordig is er voor elk moment van de dag en elk gerecht een lekker bier. Waar je als wijndrinker keuze hebt uit wit, rood of rosé kan je met bier niet drie, maar wel duizend-en-één kanten op. Ontdek de foodpairing tips van Jeroen om bieren en gerechten te combineren.

Bier en eten combineren is geen exacte wetenschap. Je kan je gerecht matchen met een bier op drie manieren. Kies voor twee smaken die elkaar aanvullen. Zo past een zoet dessert als chocolademoelleux erg goed bij een rood fruitbier. Je kan ook twee uiteenlopende aroma’s combineren. Dit helpt om de smaak van je gerecht te versterken of net te verzachten. Of zoek een bier dat matcht met de hoofdsmaak van je gerecht. Een traaggegaard wildstoofpotje past nu eenmaal beter bij een kruidig bier dan bij een lichte pils.

Foodpairing met bier is geen rocket science. Over het algemeen gaan eenvoudige gerechten goed samen met de minder complexe bieren en omgekeerd. 

Lekkere combinaties met bier

 • Lichte lagerbieren zijn vaak frisse biertjes met een hoog CO2-gehalte die goed bij pikante gerechten passen. Ze verlichten de pittige smaak namelijk een beetje.
   
 • Lichte fruitbieren smaken erg lekker bij zoete nagerechten.
   
 • Witbieren bevatten vaak koriander(zaad) en citrus. Daardoor combineren deze bieren erg goed met witte vis, vegetarische gerechten, salades, gevogelte en zoete desserts.
   
 • Blonde ales onderscheiden zich met hun ietwat vollere, zoete moutsmaak en zijn lekker bij gerechten uit de Aziatische keuken (umami) en bij een kaasschotel.
   
 • Bruine ales hebben een uitgesproken, geroosterde moutsmaak, soms met sterke toetsen van karamel of kruiden. Deze aroma's kan je combineren met geroosterd vlees, ribbetjes en andere barbecuegerechten.
   
 • Tripels hebben een droog en uitgesproken smaakpalet waarin de gist sterk naar voren komt en een hoog CO2-gehalte. Dit type bier is lekker in combinatie met vette, romige gerechten. Een tripel met kaas? Ideaal, het bier zal de kaassmaak versterken
   
 • Lambiek bieren zijn fris, droog en lichtzuur van smaak. Serveer ze met fruitige desserts en donkere chocolade voor de ultieme smaakbeleving.

Bier in gerechten

Je hoeft het bier niet altijd te serveren bij een gerecht. Je kan het ook in je bereiding verwerken. Denk maar aan stoofvlees met bruin bier, een vlees- of vismarinade op basis van bier of een van deze recepten:

Wist je dat …

 • bier geserveerd bij eten best 2 graden warmer dan de aanbevolen schenktemperatuur geschonken wordt. Waarom? De smaak en het aroma van het bier zal nog beter tot uiting komen in combinatie met een maaltijd.
 • de schenktemperatuur meestal op het flesje staat aangegeven. Vind je het niet terug? Dan geldt: de schenktemperatuur is gelijk aan het alcoholpercentage.
hoedoejedat Created with Sketch.

Hoe doe je dat?