Weet wat je eet: het verhaal achter kip Marengo

Stoofpot met kip, rivierkreeft en groenten of ‘kip Marengo’? Zeg nu zelf, het ene spreekt al meer tot de verbeelding dan het andere. Heel wat gerechten zijn vernoemd naar een speciale plaats of opmerkelijk figuur uit het verleden – en met reden! Vaak zit er een heel verrassend of leuk verhaal achter. Ken jij de historie van kip Marengo al?

Om te beginnen: Marengo is een stadje in Noord-Italië waar in 1800 het Franse en het Oostenrijkse leger de Slag bij Marengo met elkaar uitvochten. Het was in de nasleep van dit gevecht dat de wellicht bekendste Fransman uit de geschiedenis, Napoleon Bonaparte, voor het eerst kip Marengo at.

VRT

Hoe is kip Marengo ontstaan?

Het was niet van zijn gewoonte maar Napoleon dreigde op het eerste gezicht de Slag bij Marengo te verliezen. Uiteindelijk slaagde hij er toch in de Oostenrijkse troepen te overmeesteren. Daardoor was het wel een onverwacht lange dag geworden. Naar verluidt had Napoleon de gewoonte om voor en tijdens zo’n veldslag niet te eten. Geen wonder dat hij dus stilletjesaan honger kreeg.

Daarom gaf de generaal zijn persoonlijke kok Dunan de opdracht om een snelle maaltijd klaar te maken. Een grote uitdaging, want de foeragewagens waren achtergebleven in de strijd en de stad Marengo was letterlijk gereduceerd tot een slagveld. Toch wist Dunan een handvol ingrediënten bijeen te rapen waaronder kip, eieren, tomaten, knoflook, ajuin, kruiden, olijfolie en – verrassend genoeg – rivierkreeftjes.

VRT

Van de veldslag tot in de keuken

Dunan begon met de kip in stukken te snijden. Er wordt zelfs gezegd dat hij dit met zijn sabel deed. Hij braadde de stukken kip in olijfolie en deed daarna de tomaat, knoflook en ajuin mee in de pan. Om het gerecht op smaak te brengen gebruikte hij allerlei kruiden en een scheut cognac die Napoleon steeds bij zich had. De gekookte rivierkreeftjes waren ongetwijfeld dé verrassing van het gerecht. Dunan presenteerde gebakken eieren en een stuk brood bij het stoofpotje. En wat bleek? Napoleon was er helemaal weg van!

Of de stoofpot van kip écht zo overheerlijk was, daar twijfelen we niet aan. Maar de onverwachte triomf van Napoleon tegen de Oostenrijkers eerder op de dag zat er waarschijnlijk ook voor iets tussen. De generaal was ervan overtuigd dat dit gerecht hem geluk had gebracht en liet chef Dunan zijn heerlijke ‘kip Marengo’ na elke overwinning opnieuw klaarmaken volgens exact hetzelfde recept.

VRT

Kip Marengo was in die tijd ongetwijfeld een verrassend en origineel gerecht. In de klassieke Franse keuken werd namelijk nooit eerder vis en vlees gecombineerd. Je zou het dus ook kunnen bestempelen als het eerste surf en turf gerecht van die tijd.

 

Ga jij de veldslag in de keuken aan en wil je graag zelf eens kip Marengo klaarmaken? Volg ons recept!

nieuws Created with Sketch.

Nieuws