Wat schaft de pot in de Belgische concerthuizen?

Dagelijkse kost houdt van Belgische muziek, maar houdt de Belgische muzieksector ook van dagelijkse kost? We stelden de vraag aan verschillende Belgische concerthuizen. Wat zetten zij op het menu? Welke gerechten vallen in de smaak bij artiesten uit binnen- en buitenland? Ontdek hier de antwoorden van de chefs die in de potten van Het Depot, Trix, Ancienne Belgique, De Roma en BOZAR roeren.

Het Depot in Leuven

In Het Depot, niet ver van de Dagelijkse kost-keuken in Leuven, zijn Véronique en Maarten al tien jaar lang kok-aan-huis. Wentelteefjes voor de grave gasten van Slayer of samen koken met Tricky van Massive Attack? Voor artiesten koken is nooit saai. Beide chefs koken graag seizoensgebonden en gevarieerd. Ze laten zich ook vaak inspireren door de Mediterrane en Afrikaanse keuken.

Vroeger was het trouwens artistiek directeur Mike Naert zelf die eten op tafel toverde voor de artiesten. “In 2005 zag ik in Plat Préféré hoe Jeroen Meus ‘roast beef’ met Yorkshire pudding klaarmaakte ter ere van Roald Dahl. Ik maakte hetzelfde gerecht klaar voor De Jeugd van Tegenwoordig toen ze hier kwamen optreden. Faberyayo en Vieze Fur hebben toen mee in de keuken gestaan en zelfs geholpen met de afwas omdat ze het zó lekker vonden.”

Trix in Antwerpen

“In de keuken van Trix in Antwerpen staan duurzaamheid en gastvrijheid centraal” vertelt chef Floris Knockaert. “Plantaardige, lokale seizoensgroenten en biologische producten zijn de basis van onze keuken.  Hiermee proberen we een grotendeels vegan buffet met weinig allergenen te serveren. Op de hospitality riders (de wensenlijstjes van artiesten) staan steeds vaker speciale dieetwensen, allergenen en intoleranties vermeld. We merken dat ze onze duurzame keuken heel erg appreciëren.”

Welke gerechten komen zoal op tafel in Trix? “We proberen zoveel mogelijk rekening te houden met hun wensen. We laten ons ook inspireren door de culturele achtergrond en zelfs het muziekgenre van de artiesten. Thaise kokoscurry met rijst en mangosalsa, een taco- en tortillabuffet met chili sin carne, vegan lasagne met gegrilde seizoensgroenten, vegan carrot cake en brownies behoren allemaal tot de Trix-klassiekers. Hier verschijnt trouwens ook regelmatig echte, Belgische kost op tafel. Denk maar aan stoverij met kroketten of vol-au-vent, maar dan wel vegan uiteraard.”

Ancienne Belgique in Brussel

Ook bij Ancienne Belgique staan er steeds meer vegan of glutenvrije opties op het menu. “De goede reputatie van de AB-keuken hebben we te danken aan de kwaliteit van onze producten en het ruime aanbod. We werken uitsluitend met biologische en seizoensgebonden ingrediënten, en dat heeft een positieve invloed op de beleving. Het feit dat we veel met groenten werken, valt ook in de smaak, behalve bij sommige buschauffeurs” grapt Rembert Notte.

Er zijn een aantal gerechten die altijd scoren bij de gasten van de AB. “’s Ochtends beginnen we met verse koffiekoeken en stokbrood of een full English breakfast met alles erop en eraan. Rijke groentesoepen zijn hier ook dagelijkse kost. Net zoals traag gegaarde lamsschouder, huisgemaakte sauzen, jacket potato met chili con of sin carne, etc. In hun geheel geroosterde groenten zijn ook altijd een blikvanger. Denk aan gepofte knolselder, geroosterde bloemkool of gevulde butternut. Qua desserts is er één gerecht dat er uitspringt: de chocoladetaart van Bram Bokkepoot uit Mathilda van Roald Dahl.”

Niet veel Belgische klassiekers op het menu van de AB, maar daar is een reden voor. “Opvallend is dat artiesten uit eigen land hun neus soms optrekken voor de typisch Belgische gerechten zoals stoverij, vol-au-vent, etc. Ze krijgen het vaak voorgeschoteld in andereculturele centra en zijn het beugegeten. Als we deze klassiekers toch serveren, once in a while, dan proberen we ze echt naar een hoger niveau te tillen voor hen.”

De Roma in Borgerhout

In De Roma, het kunstencentrum in Borgerhout, is er geen vaste chef of kookploeg maar wel een team van vrijwilligers dat het eten op tafel tovert. “We proberen altijd naar de mond van onze gasten te koken. Zo koken we voor Belgische bands graag eens iets dat geïnspireerd is op een buitenlandse keuken. Omgekeerd serveren we aan onze internationale artiesten graag Belgische klassiekers zoals witloof in de oven, vol-au-vent, stoverij of Luikse balletjes.”

BOZAR in Brussel

Het Brusselse kunstencentrum BOZAR heeft een eigen restaurant. Dit is ook de plek waar artiesten uit binnen- en buitenland een tafeltje krijgen om te eten. Op het menu? “De populairste gerechten zijn Luikse balletjes, zeebaarsfilet, gevulde kip en onze (enige) vegetarische schotel met guacamole” vertelt Fabio Di Meo, Music Production Officer bij BOZAR. “In 99% van de gevallen sturen de artiesten hun wensenlijstje door. Eén keer stuurde een artiest ons zelfs een volledig menu, inclusief recepten met de exacte bereidingswijze. Over het algemeen vragen de artiesten vaak naar vers fruit, kaas, koffie, thee en andere dranken. Voor de catering benadrukken ze vaak dat ze geen fast food willen, maar wel een restaurantwaardig diner . Meer en meer vragen ze ook naar vegan, glutenvrije of biologische opties.”

Jeroen kookt tijdens de #weekvandebelgischemuziek

Dagelijkse kost liet zich een week lang inspireren door Belgische muzikanten. Welke gerechten serveerde Jeroen aan Sioen, Frank Vander linden, Portland, Bazart en Dana Winner? Bekijk de recepten hier. 

nieuws Created with Sketch.

Nieuws