Wat is lactose en waarom heb ik er zo’n last van?

Lactose-arme producten nemen een steeds prominentere plaats in in de rayons van de supermarkt. En terecht! Veel Belgen kampen immers met lactose-intolerantie of voelen zich beter bij lactose-arme alternatieven. Maar waarom hebben we eigenlijk zoveel last van lactose? En is het ook voor niet-intoleranten aangewezen om wat minder lactose te consumeren?

We kunnen het niet over lactose-intoleranties hebben zonder het eerst over lactose zelf te hebben. Want wat is dat eigenlijk? Wel, lactose is een type suiker dat quasi uitsluitend in melk van zoogdieren voorkomt. In zowat alle melkproducten en -afgeleiden vind je dit stofje dus terug.

Jammer genoeg is het voor een groot deel van de bevolking lastig om deze suiker te verteren. Het creëert darmklachten, buikpijn, misselijkheid,… Jongeren hebben hier over het algemeen minder last van, maar op latere leeftijd krijgen meer en meer mensen ermee te kampen.

Bij ons heeft zo’n 15 procent van de bevolking in meer of mindere mate moeite met het verteren van lactose. In andere continenten ligt dat getal dramatisch veel hoger. In sommige landen in Afrika en Azië is meer dan 90 procent van de bevolking gevoelig aan lactose.

Lactel

Waardig alternatief

De kans is daarom aanzienlijk dat deze intolerantie vroeg of laat ook in jouw omgeving de kop opsteekt. Gelukkig bestaan er tegenwoordig heel wat producten die ervoor zorgen dat lactose-arm eten even leuk, gezond en lekker blijft. Tal van lactose-vrije of -arme producten bieden een waardig alternatief voor je vertrouwde merken.

Lactel is één van de Belgische pioniers op dit gebied. Met Lactel Lichte Start creëerden ze een 100 procent Belgische weidemelk die amper lactose bevat. Dit doen ze door een extra enzym aan de weidemelk toe te voegen. Dit natuurlijk stofje zet de lactose om in makkelijk verteerbare andere suikers, maar laat alle andere heilzame bestanddelen intact. Met Lactel Lichte Start krijg je dus 100 procent koemelk, maar slechts een fractie van de lactose.

Lactel

Ook voor niet-intoleranten

Maar is het ook voor niet-intoleranten een goed idee om naar Lactel Lichte Start over te schakelen? Wel, het kan zeker geen kwaad! Tal van mensen worstelen met het verteren van lactose zonder het zelf te beseffen. Door over te stappen op een lactose-arm alternatief maken ze komaf met hun kleine kwaaltjes en ongemakken.

In tegenstelling tot plantaardige alternatieven smaakt Lactel Lichte Start ook echt zoals gewone melk. Het is enkel een beetje zoeter, maar dat maakt de melk alleen maar lekkerder. Daarnaast is Lactel Lichte Start rijk aan calcium, vitaminen en alle andere zaken die van melk een natuurlijk en gezond product maken. Het is dus een waardig alternatief voor gewone melk en een heerlijk licht product om je dag goed mee te starten.

Geniet zorgeloos van de volle smaak van melk met Lactel Lichte Start. Ontdek er alles over op www.lactel.be.

nieuws Created with Sketch.

Nieuws