Wat is het verschil tussen verse en gedroogde kruiden?

Onze kruidenlade of -kast zit vaak boordevol met een mix van potjes en zakjes vol kruiden. Bij de ene liggen alle kruidenpotjes per kleur, de andere schikt ze dan weer op alfabetische volgorde (zoals Jeroen). Daarnaast heb je misschien ook nog verse kruiden op de vensterbank of in je tuin staan. Maar wat is nu eigenlijk het verschil? En welke kruiden koop je best vers en welke gedroogd? Lees hier alles over de meest voorkomende verse en heerlijke gedroogde kruiden, en ontdek welke gerechten je ermee kan klaarmaken.

Verse vs. gedroogde kruiden

Verse kruiden, los of als plantje, zijn over het algemeen duurder in aankoop dan gedroogde kruiden. De losse variant is minder lang houdbaar dan een potje met gedroogde kruiden. Een plantje kan je wel in aarde zet en laten groeien natuurlijk. Verse kruiden hebben in vergelijking met droge kruiden wel een sterkere smaak, die ook meteen vrijkomt waardoor je verse kruiden perfect op het einde of als afwerking van je bereiding kan gebruiken.

Gedroogde kruiden hebben dan weer een meer geconcentreerdere smaak, je gebruikt er dus minder van in vergelijking met verse kruiden. Gedroogde kruiden hebben ook meer tijd nodig om hun smaak vrij te geven. Daarom voeg je ze beter in het begin van je gerecht toe, zodat de andere ingrediënten de smaken goed kunnen opnemen.

Welk type kruiden is nu beter? Uiteindelijk bepaalt vooral de aard van het gerecht dat je zal klaarmaken of je beter verse of gedroogde kruiden gebruikt. Zo kan je voor pesto’s en salsa’s, tomaat-mozzarella en andere salades maar ook cocktails beter verse kruiden in huis halen. Voor marinades zijn gedroogde kruiden dan weer ideaal.

VRT

Verse kruiden

Jeroen heeft naast zijn rozemarijn- en tijmplantje op het aanrecht meestal ook verse kruiden in zijn koelkast zitten waaronder:

  • Basilicum
  • Dragon
  • Munt
  • Koriander
  • Peterselie
  • Kervel
  • Dille
  • Bieslook

Gedroogde kruiden

Natuurlijk zijn er nog heel wat andere kruiden die niet mogen ontbreken in de keukenkast van elke (hobby)kok. Van de klassiekers zoals zout en peper tot meer speciale specerijen of kruidenmengelingen. Hieronder vind je alvast een aantal kruiden die de moeite waard zijn om in huis te halen. Welke ga jij uitproberen?

Saffraan

Saffraan wordt ook wel het rode goud genoemd. Deze kleine rode haartjes, die verkocht worden in kleine capsules, geven een subtiele, frisse en fruitige smaak aan je gerecht. Saffraan wordt vaak gebruikt in de Italiaanse keuken maar is natuurlijk ook onmisbaar in een klassieke rijstpap.

Steranijs

Steranijs komt van de Illicium verum boom die voornamelijk in Azië groeit. Steranijs heeft een sterachtige vorm waarin zich zaadjes bevinden. Steranijs wordt meestal in zijn geheel gebruikt in bijvoorbeeld stoofpotjes. Dit kruid heeft een anijsachtig aroma en geeft een warme, zoete smaak af aan je gerechten.

Gerookt paprikapoeder

Paprikapoeder hebben de meesten onder ons thuis wel liggen, maar ken je gerookt paprikapoeder al? Het heeft een zoete, gerookte smaak en wordt vaak gebruikt in de Mexicaanse en Spaanse keuken. Het is het ideale kruid om extra pit aan je gerecht te geven zonder je mond in brand te zetten. 

Kurkuma

Dit specerij komt van de Curcuma longa plant. Het wordt vaak gebruikt in currygerechten zowel in de Aziatische, Marokkaanse als Indische keuken. Kurkuma heeft een milde, bittere smaak en een prachtige gele kleur. Zo doen ze in India bijvoorbeeld kurkuma bij de rijst om deze een mooier kleurtje te geven

Za’atar

Deze kruidenmix uit het Midden-Oosten is een mengeling van fijngemalen wilde oregano, sumak (gedroogde zure besjes) en sesamzaad. Za’atar is alomtegenwoordig in de Oosterse keuken en vind zijn weg steeds meer naar die van ons. Deze kruidenmengeling wordt op allerlei manieren gebruikt: als smaakmaker in een olijfoliedip maar ook om groenten, vlees en vis op smaak te brengen. De samenstelling van za’atar kan trouwens verschillen van land tot land. In Syrië voegen ze bijvoorbeeld extra specerijen toe aan het kruidenmengsel.

Probeer ze in een van deze recepten:

basiskennis Created with Sketch.

Basiskennis