Vers ijs: de basisregels voor zelfgemaakt roomijs

Je diepvriezer is de bron van heel wat lekkers. Daarmee bedoelen we deze keer niet dat ingevroren restje stoofvlees van vorig weekend maar wel dat heerlijke ijs. Roomijs smaakt eens zo lekker als het vers gemaakt is. Laat je een ijsmachine het zware werk doen of steek je liever zelf de handen uit de mouwen? Deze basisregels komen hoe dan ook van pas als je een portie heerlijk huisgemaakt roomijs gaat maken.

Bij ijs denken wij meteen aan de romig crèmekes zoals we ze vroeger op de zeedijk aten. Maar natuurlijk kan je onder ijs ook sorbet, parfait, granité en waterijs categoriseren. Ze hebben elk hun eigen textuur, smaak en samenstelling. Zelf roomijs maken is en blijft toch de leukste uitdaging voor elke hobbykok. De zachte textuur en zoete smaak van zelfgemaakt roomijs passen perfect bij allerlei koude en warme nagerechten.

Roomijs vs. gelato

Verwar roomijs trouwens niet met gelato. Het schepijs zoals wij het kennen in België bevat minstens 10% vet door de flinke hoeveelheid room. De Italiaanse variant bevat echter helemaal geen room. Bovendien gebruiken de gelato masters minder eieren en meer melk en/of water in hun ijsbereiding. Het resultaat? Lichter ijs dat sneller wegsmelt in de mond.

Wat heb je nodig voor roomijs?

Schepijs mag eigenlijk nooit ontbreken in je diepvriesvak. Met eenvoudige ingrediënten zoals room, melk, eidooiers, kristalsuiker en vanillestokken maak je een smakelijk basismengsel voor vanille roomijs. Door extra smaakmakers toe te voegen, kan je naar hartenlust experimenteren tot je de ultieme ijssmaak gevonden hebt!

VRT

Roomijs maken met een ijsmachine

Je hebt geroutineerde ijsmakers vast al eens horen spreken over ‘ijs draaien’. Het mengsel met room, melk, eidooiers en suiker gaat namelijk een grote machine in waar het op een constante, koude temperatuur gemengd wordt tot schepijs. Zulke ijsmachines bestaan ook in klein formaat voor thuis. Hiermee maak je in een handomdraai je eigen, verse roomijs. Het enige wat je moet doen, is het basismengsel in de machine gieten. Het toestel doet de rest!

Zo’n ijsmachine is natuurlijk een investering, maar wel eentje die veel voordelen biedt. Door je ijs constant te laten draaien, wordt er veel lucht onder het ijs geklopt. Hierdoor krijg je smeuïg en schepbaar ijs als resultaat. Zonder ijsmachine durft je ijs wel eens te kristalliseren en dus hard te worden.

Ook de hoeveelheid suiker en eidooiers in je ijsmengsel zijn van groot belang om een romige textuur te behouden. Eidooiers bevatten veel vetstoffen die net zoals suiker de vorming van ijskristallen tegenhouden. Eigeel en suiker zijn dus essentieel in je recept om hard en moeilijk schepbaar ijs te voorkomen. Veel ijsbereiders gebruiken naast kristalsuiker trouwens ook een deel glucosestroop om de optimale textuur te bekomen. Last but not least kan de temperatuur in je diepvriezer ook een rol spelen. -8°C is de ideale temperatuur om je ijs te bewaren en snel schepklaar te hebben.

Ijs maken zonder ijsmachine

Ga je de uitdaging aan om je ijs zonder machine te maken? Ga dan als volgt te werk:

  1. Giet het basismengsel in een platte bak, en zet het in de diepvriezer.
  2. Haal de bak elk halfuur (gedurende 3 uur) even uit de vriezer en roer het ijsmengsel om met een lepel.
  3. Laat je ijs ten slotte minstens 12 uur hard worden in de vriezer.

Een goed alternatief voor roomijs waar je geen ijsmachine voor nodig hebt, is parfait op basis van licht opgeklopte room, kristalsuiker en eidooiers. Het mengsel vries je best zo snel mogelijk in om ijskristallen te voorkomen. Nog een serveertip: vries de parfait in in een langwerpige cakevorm zodat je er achteraf mooie plakjes van kan snijden. Of schep het mengsel meteen in serveerglaasjes en zet dit in z’n geheel in je diepvriezer voor een kant-en-klaar ijsdessert.

Om erbij te serveren: koekje van eigen deeg

We eten ons ijsje het liefste op een hoorntje of met een galette erbij. Die kan je klaargemaakt in de winkel vinden, maar je kan natuurlijk ook zelf een koekje bakken om bij je ijs te serveren. Wat dacht je van zelfgemaakte sigaren? Rol de koekjes meteen op tot sigaren of leg ze op een lege wijnfles van zodra ze uit de oven komen. Laat ze zo lichtjes krommen. Wil je ijskommetjes van koekjesdeeg? Leg de afgebakken koekjes over een kommetje wanneer ze nog warm zijn. Eens afgekoeld kan je ze er als stevige cups afhalen.

hoedoejedat Created with Sketch.

Hoe doe je dat?