Van oud naar nieuw met een spetterend feestmenu

Plan je een feestje met oudjaar en ben jij chef van dienst? Dit spetterende menu met feestelijke recepten van Dagelijkse kost verzekert je weinig werk in de keuken en vuurwerk aan tafel!

Of je de jaarovergang nu en petit comité viert of een hele bende over de vloer krijgt, een goed feestmenu voldoet aan drie voorwaarden: je kan het grotendeels op voorhand bereiden, de gerechten hebben een wow-factor én je gasten hebben altijd zin in meer. En dit nieuwjaarsmenu met aperitief en vijf gangen heeft het allemaal!

VRT

Aperitief en hapje: New Year’s Punch

Er is niets mis met een glaasje bubbels op oudjaar, maar dit fruitig aperitief geeft pas echt punch aan je feest. Jeroen serveert zijn New Year’s Punch met mandarijnen, granaatappelsap, veenbessensap, Grand Marnier en cava. Serveer de punch drink met crushed ice en wat munt in de grootste ‘bowl’ die je hebt en laat je gasten zichzelf bedienen. Als je nog een eenvoudig hapje zoekt, dan kan dit drankje gezelschap geven in de vorm van het volgende hapje: pitabroodjes met mutabal, een romige auberginedip uit de Syrische keuken.

VRT

Voorgerecht: Tartaar van rivierkreeft met rundcarpaccio

Of je oud- en nieuwjaar nu met of zonder pakjes viert, dit hapje is zonder enige moeite een cadeau voor je smaakpapillen. De rundcarpaccio doet dienst als verpakking en de inhoud bestaat uit een eenvoudige tartaar van rivierkreeft. De pakketjes kan je probleemloos op voorhand bereiden en koel bewaren. Werk à la minute af met kraakverse rucola, frisse appel en wat parmezaanschilfers. 

VRT

Soep: Cappuccino van prei met schelpen

Zeg niet zomaar preisoep tegen deze cappuccino van prei. Met de verrassende smaak van limoenblad en lekkere venusschelpen of kokkels tover je de soep om in een feestelijk kopje of glaasje voor tussendoor.

VRT

Hoofdgerecht: Lamsbout, aardappeltaart met tijm en kaas en groene salade

Deze prachtig gegaarde lamsbout is de perfecte bereiding als je je gasten wil imponeren met een knaller van een hoofdgerecht zonder al te veel werk. Schuif het vlees en de hartige aardappeltaart met Comté in de oven en 90% van het werk is klaar. Ondertussen kan jij de laatste momenten van het jaar met je gasten doorbrengen. Ja, want ook de frisse muntsaus kan je de dag voordien al klaarmaken. Het enige wat jou rest is de simpele groene salade bereiden, serveren en samen genieten! 

VRT

Dessert: Tiramisutaart met limoen en aardbeien

Een basisregel voor elk geslaagd feest: denk en kook niet in individuele porties. Niemand wil 20 chocolademoelleux ontvormen terwijl je gasten aftellen naar het nieuwe jaar, toch? Het is veel handiger om een dessert te kiezen waarvan je één grote portie kan maken om die daarna op borden of in kommetjes te verdelen. Of nog beter: zet de pot gewoon op tafel. Feestelijke desserts zoals tiramisu of een rijkelijke taart zijn hier ideaal voor. Of waarom niet beide? Jeroens fantastische tiramisutaart met limoen en verse aardbeien is het beste voorbeeld. Er komt geen oven aan te pas, maar zo’n stukje hemelse taart garandeert wel warmte en gezelligheid aan tafel! Geen beter dessert dus om het nieuwe jaar mee in te zetten. Liever een versie zonder fruit? Probeer dan zeker de klassieke tiramisutaart.

Op zoek naar meer inspiratie voor je feestmenu?

Blader door de eindeloze feest recepten voor Kerst en Nieuwjaar of kijk eens tussen de Nationale Kerstmenu's van de afgelopen jaren. Inspiratie genoeg om je feesttafel te vullen met allerlei lekkers. En het hoeft niet altijd veel geld, tijd of moeite te kosten.
culinaireinspiratie Created with Sketch.

Culinaire inspiratie