Tips om vlees perfect te braden

Niets lekkerder dan een stuk rosbief, varkens- of kalkoengebraad dat alle tijd van de wereld heeft gekregen om mooi te garen. Maar hoeveel minuten moet je braadslee precies in de oven, én op welke temperatuur?

Zelf aan de slag? Volg deze tips:

 1. Haal je vlees goed op tijd uit de koelkast, dep het droog met wat keukenpapier en laat het rustig op kamertemperatuur komen.
   
 2. Laat de oven intussen een tiental minuten voorverwarmen voor je het vlees erin zet.
   
 3. Pas het formaat van je braadpan aan naargelang de grootte van het stuk vlees. Zeker in een hete oven kan rokende vetstof beginnen te geuren. Een vers klontje boter toevoegen, of enkele aromaten (wortel, ui, selder …) rond het vlees leggen, voorkomt dat het vet verbrandt.
   
 4. Bedruip het vlees tussentijds met wat braadvocht. Zo droogt het niet uit en vermijd je een te harde korst. Je kunt ook een paar plakjes spek op je vlees leggen voor een malse beet en extra veel smaak.
   
 5. Vlees braden is geen exacte wetenschap. Als je echt op zeker wilt spelen, kan je een kernthermometer gebruiken. Hiermee controleer je of het vlees echt op temperatuur is voor je het uit de oven haalt.
   
 6. Een algemene regel: hoe langer het braadproces, hoe beter én malser het vlees uit de oven komt. Kies dus liever voor een iets langere gaartijd op een lage oventemperatuur, dan kort op 200 °C. Afhankelijk van welk vlees je in de kuip hebt, zal je een andere gaartijd- en temperatuur moeten respecteren.
   
 7. Elke vleessoort die in de oven wordt gebraden, heeft na het bakken een rusttijd nodig voor je het aansnijdt. Draai het vlees in aluminiumfolie en laat minstens 10 minuten rusten.
VRT

Test de tips uit met de recepten:

hoedoejedat Created with Sketch.

Hoe doe je dat?