Tips en recepten voor een geslaagde raclette-avond

Niets zo gezellig als samen racletten. Welke kazen leg je op het raclettetoestel en wat serveer je erbij? Alle tips en recepten voor een geslaagde raclette-avond vind je hier.

Klassieke raclette

Iedereen kan de perfecte raclette-avond organiseren dankzij deze do’s en don’ts:

  • Laat het raclettetoestel 15 minuten opwarmen voor jullie aan tafel gaan aan.
  • Kies halfzachte, gepasteuriseerde kaas met een eetbare korst. Bij de kaasboer of in de supermarkt vind je speciale raclettekazen, zoals Zwitserse raclettekaas, die mooi smelten, maar niet uitlopen.
  • Reken ongeveer 200 g kaas per persoon.
  • Stoom of kook aardappelen in de schil vooraf zodat ze zeker gaar zijn. Reken 150 g per persoon.
  • Voorzie fijne vleeswaren zoals rauwe ham, gekookte of gerookte hesp, spekjes, chorizo, bacon, grison, coppa, etc. Reken 150 g charcuterie per persoon.
  • Maak een eenvoudige, frisse salade met sla, tomaat, komkommer.
  • Vergeet zeker de augurkjes en zilveruitjes niet en zet (verse of gedroogde) kruiden op tafel: peper, tijm, oregano, bieslook, salie, basilicum, …
  • Schenk je wijn bij de raclette? Kies voor een lichte rode wijn of fruitige witte wijn.

Originele racletterecepten

Mag het net iets meer of anders zijn op jouw raclettefeestje? Je kan nog veel meer dan enkel kaas, aardappelen of vlees kwijt in je pannetje.

  • Vervang charcuterie door kleine stukjes vlees: merguez, bloedworst (zwarte pens), spekjes, reepjes kip, etc.
  • Vis en schaaldieren geven je raclette-avond een hoog feestgehalte. Denk aan gerookte of gekookte zalm, garnalen, sint-jakobsnoten, …
  • Doe eens gek met kaas! In plaats van klassieke raclettekazen kan je ook sneetjes geitenkaas, camembert, mozzarella of andere halfzachte kaas smelten.
  • Voorzie gegrilde groenten (paprika, courgette, champignons) die je snel kan opwarmen in je raclettepan. Je kan ook een eenvoudige ratatouille of gestoofd witloof als bijgerecht serveren.
  • Voeg een (kwartel)eitje toe aan de kaas in je pan voor een originele kaasomelet.
  • Strooi wat fijngehakte noten (okkernoten, pijnboompitten, hazelnoten, amandelen) over de kaas voor een extra crunchy bite.
  • Ooit al raclette als dessert gegeten? Met zoete ingrediënten zoals stukjes vijg, peer, banaan, rozijntjes, siroop en honing maak je een heerlijk warm kaasbordje.

Liever gourmet dan raclette?

De feestdagen staan voor veel Belgen ook gelijk aan gezellig gourmetten! Ben je na al die jaren het klassieke gourmet assortiment van vlees, vis en groenten een beetje beu gegeten? Jeroen inspireert je met 21 verrassende gerechten die je ook kan klaarmaken met je gourmetstel. (Ja, ook desserts!)
culinaireinspiratie Created with Sketch.

Culinaire inspiratie