Terug naar school: gezonde brooddoosinspiratie

De boekentassen staan weer klaar en de brooddozen mogen weer gevuld worden. Wil je eens iets anders aan je kinderen meegeven dan een klassieke boterham met ham of kaas? Wij geven je de lekkerste brooddoosinspiratie en -tips voor een gezonde lunch op kindermaat.

Boterham deluxe

Verwen je kleine eters met een rijkelijk belegde boterham, sandwich of broodje. Denk aan een lekkere groentespread met sla, kippenwit met verse groentjes of smeerkaas en schijfjes komkommer. Stapel de boterhammen eventueel dubbel en snijd ze in driehoeken voor een extra luxueuze lunch.

Van al dat spelen en leren krijgen kinderen honger. Je geeft ze dus maar beter een voedzame lunch mee door volkoren boterhammen in plaats van wit brood te kiezen.

Boterhaminspiratie:

Wrap it

Als het eens wat anders dan een boterham mag zijn, kan je kiezen voor koude wraps. Je kan er oneindig veel mee combineren en je kan ze ook makkelijk de avond voordien klaarmaken. Denk aan kruidenkaas en gerookte zalm of kipfilet met groentjes. Let wel op met sauzen, die kunnen de wrap uit elkaar doen vallen of te waterachtig maken. Je kan wel wat saus in een apart potje meegeven.

Makkelijke meeneemwraps:

Varieer met groenten

Je kan een brooddooslunch ook eenvoudig pimpen met extra groentjes. Snoeptomaatjes, minikomkommers, radijsjes of babyworteltjes zijn de ideale toevoeging en geven je kinderen meteen een vitamineboost. Je kan bijvoorbeeld ook gezonde snoepbrochettes maken met tomaat, mozzarella, komkommer en blokjes ham. Ziet er niet alleen leuk uit, het is ook leuk om op te eten! Groenten kan je ook makkelijk verwerken in een koude pasta- of couscoussalade.

Lunchideeën met groentjes:

 

Gezonde extraatjes

Naast groenten zijn er nog heel wat andere gezonde snacks die je kan meegeven om de middagmaaltijd van je kleine schoolgangers op te vrolijken. Geef altijd een stuk fruit mee en daarnaast nog een ander lekker tussendoortje om de lunch mee af te sluiten. Denk aan rijst- of maïswafels, zoute crackers, een muffin of stukje cake, een handje rozijnen, nootjes of een yoghurtje.

Originele snacks:

Een lunch in geuren en kleuren

Niet alleen wat er in de brooddoos ligt maar ook hoe het eruit ziet heeft een grote invloed. Japanse ouders maken echte kunstwerkjes van elke brooddoos (bentō). Met enkele eenvoudige trucjes kan jij de lunch van je kinderen ook op een verrassende manier presenteren. Maak bijvoorbeeld een gezichtje van het beleg, snijd de boterham eens in een andere vorm (driehoekjes, rondjes, vierkantjes) of gebruik uitsteekvormpjes om groenten en fruit in hapklare stukjes te snijden. Varieer ook met kleur in het beleg, de groenten en fruit. Zo ziet die lunch er eens zo lekker uit!

VRT
culinaireinspiratie Created with Sketch.

Culinaire inspiratie