Tafel dekken: zo doe je het volgens de etiquette

Ontvang je gasten en wil je weten hoe je de tafel best kan dekken? Als je het ‘op de juiste manier’ wilt doen, kan je tijdens de voorbereiding van je feest aandacht besteden aan de tafeletiquette. Hoe lang moet je tafellaken zijn? Wat is de juiste volgorde voor je wijnglazen en bestek? Hoe schik je de borden? Ontdek hier het antwoord op al je vragen over tafelschikking. En scroll zeker door tot het einde, want daar wachten nog een aantal leuke en eenvoudige decoratietips om van jouw gedekte tafel een feestje te maken.

Het tafellaken

Volgens traditionele etiquette mag je tafellaken niet langer dan 20 tot 30 cm over de rand van de tafel hangen. Kies je toch voor een te lang tafellaken, dan zitten je gasten met een lap stof op hun schoot. Je tafel en je tafellaken op voorhand goed nameten is dus geen overbodige luxe. Strijk de plooien nog even glad met je handen en je tafel is klaar om gedekt te worden!

De kleur van je tafellaken bepaalt de sfeer van je tafeldekking. Een effen kleur werkt altijd goed en laat nog veel opties open voor gekleurde servetten en andere tafeldecoratie. Je kan een klassiek tafellaken ook combineren met een tafelloper of originele placemats voor een feestelijke touch. 

De borden als blikvanger

Een mooi servies steelt gegarandeerd de show aan  tafel, maar hoe schik je de borden nu ook weer? Plaats borden op 2 cm, ongeveer een vinger breed, van de tafelrand

Heb je onderborden of sierborden? De feestdagen en andere speciale gelegenheden zijn hét moment om ze uit de kast te halen. Door borden van verschillende groottes, kleuren of vormen te stapelen, maak je je feesttafel visueel interessanter. Je kan bv. starten met een onderbord. Daarbovenop plaats je een dinerbord en je eindigt met een kleiner bord voor het voorgerecht of een hapje.

Broodbordjes komen links van de andere borden te staan. Leg er een broodmesje bij.

De juiste volgorde voor bestek

We weten dat messen en lepels rechts en vorken links horen, maar hoe rangschik je ze als er meerdere messen en vorken aan te pas komen? We zetten de belangrijkste aandachtspunten op een rij:

  • Bestek plaats je volgens de volgorde van gebruik van buiten naar binnen
  • Messen leg je met de snijkanten naar binnen, gericht naar het bord
  • Vorken en lepels leg je met de holle kant naar boven.
  • Lijn het bestek uit aan de onderkant zodat ze netjes op dezelfde hoogte starten

Serveer je bijvoorbeeld een voorgerecht en een hoofdgerecht. Plaats het bestek voor het hoofdgerecht vlak langs het bord. Leg aan de buitenzijde telkens de vork en het mes voor het voorgerecht.

Dessertbestek is een categorie apart. Je legt ze bovenaan het bord. De vork hoort met de tandjes naar rechts te wijzen en ligt het dichtst bij het bord. Daarboven leg je de lepel in de omgekeerde richting, dus met de steel rechts.

VRT

De rangschikking voor de glazen

De volgorde van je water- en wijnglazen bepaal je als volgt. Het waterglas is het grootste glas en plaats je altijd links. Daarnaast schik je de wijnglazen van links naar rechts: eerst het rode wijn glas, gevolgd door het witte wijn glas. Stem de hoeveelheid glazen goed af op de hoeveelheid en het type dranken die je gaat serveren. Serveer je als eerst een prosecco? En vervolgens een rode wijn? Dan dien je het prosecco glas meest rechts te plaatsen. 

Glazen zet je rechts boven tenopzichte van de borden in een schuine lijn of boog.

Servetten vouwen of in een ring?

Een feestelijk gevouwen servet doet wonderen voor je tafelsetting. Een eenvoudig maar elegant idee is de envelop. Leg hiervoor het servet plat, vouw het doormidden en nogmaals doormidden. Vouw dan de hoeken naar binnen zodat het eruitziet als een envelop. Plaats de servet midden op het dinerbord voor een chique touch of drapeer het in een wijnglas. Met servetringen oogt je feesttafel ook instant een pak chiquer.

VRT

Liever wat informeler? Probeer deze feestelijke tafeldecoratie

Je hoeft de officiële etiquette regels natuurlijk niet te volgen. In de praktijk vind je meestal een goede middenweg. Zo kan je de basisregels zoals de volgorde voor je bestek en wijnglazen volgen, en voor de rest van je tafelschikking meer losse, informele sfeer creëren. Want een mooie tafel staat of valt met de accessoires en decoratie. De volgende tips zetten je op weg. 

  • Een eenvoudige, maar effectieve manier om je tafel feestelijk aan te kleden is door een opvallend middelpunt te creëren. Denk aan een mooie vaas gevuld met seizoensbloemen of een compositie van sfeerlichtjes en kaarsen die dienst kunnen doen als ‘centerpiece’.
  • Kies voor eetbare decoratie. Plaats bakjes met kleurrijke kerstsnoepjes, nootjes of gedroogd fruit op de tafel. Van gedroogde appelsienschijfjes kan je bijvoorbeeld een feestelijke tafelslinger maken. Je kan ook eenvoudige koekjes bakken in leuke vormpjes. Op websites als Pinterest vind je een heleboel leuke DIY’s.
  • Haal je versiering uit de natuur. Denk aan mooie dennenappels, decoratieve hulsttakken of nootjes als decoratie op je feesttafel.
  • Gelukskoekjes of party crackers die je samen kan opendoen, zijn een leuk idee om de conversatie op gang te houden aan tafel. 
  • Ga op zoek naar decoratief peper- en zout stel, een fraai melkkannetje of een sierlijke waterkaraf om je feesttafel op te vrolijken.
  • Wie zit waar? Personaliseer je feesttafel met naamkaartjes. Voor grote groepen is het sowieso handig om de tafelschikking op voorhand te bepalen.
  • Zet de tafel niet te vol. Als je koffie of thee serveert na het diner, bereid dan een apart gedeelte van de tafel of ruimte voor met kopjes, schoteltjes, een koffie- of theepot en alle benodigdheden zoals suiker, melk, en citroen.

Last but not least: geniet van het samenzijn!

hoedoejedat Created with Sketch.

Hoe doe je dat?