September: de start van het perenseizoen

Niets smaakt zo zoet, sappig en mals als een Belgische peer. Uit de hand of uit de kookpot, in september is dit hardfruit op z’n best. Peren kan je opdelen in twee categorieën: handperen en stoofperen. Lees hier meer over de verschillende perenrassen en ontdek Jeroens bewaar- en kooktips voor een lekkere bereiding met peer.

Onze Belgische peren staan tot ver buiten de landsgrenzen bekend om hun lekkere smaak en hoge kwaliteit. Toch hebben hardfruittelers het niet makkelijk. Het ene jaar overspoelen peren uit het buitenland de Belgische markt, het andere jaar gooit de brandende zon roet in het eten. Tijd om onze eigen telers een hart onder de riem te steken door meer dan ooit te genieten van peren van eigen kweek!

VRT

De start van het perenseizoen

Het perenseizoen start gewoonlijk in september. Al begint het seizoen soms vroeger, dan kunnen de fruitplukkers in augustus al aan de slag. De smaak en kwaliteit van onze peren hangt sterk af van de weersomstandigheden in de lente en zomer. Dat heb je vast ook al gemerkt als je zelf een perenboom in je tuin hebt staan.

In België groeien de meeste peren in zuid-Limburg, vooral in de streek rond Sint-Truiden. Daar kan je in de lente dan ook prachtig fietsen en wandelen langs de bloeiende fruitboomgaarden.

Twee soorten peren

We onderscheiden twee soorten peren: handperen en stoofperen. De conférence, het meest gegeten perenras bij ons, valt onder die eerste categorie. Handperen rijpen in de fruitmand en eet je als ze zacht zijn. Stoofperen daarentegen kan je niet rauw naar binnen werken want ze zijn hard. Ze lenen zich wel perfect tot warme gerechten, zowel zoet als hartig.

VRT

Dit zijn de meest gekende perenrassen in België:

Handperen

  • Conference: langwerpige, groen-bruine peer met krokante beet
  • Durondeau: goud-bronzen herfstpeer met uitgesproken smaak
  • Doyenné du Comice : geelgroene ‘koninginnepeer’ met rode blos en zeer zoete smaak
  • Sweet Sensation: rode peer met sappig en zoet vruchtvlees
  • Beurré Alexander Lucas: geel-geroeste peer met meer korrelige textuur

Stoofperen

  • Gieser Wildeman: kleine, bruingeel-geroeste peer met korrelige textuur en fijne, zoete smaak
  • Saint Rémy: grote, groene stoofpeer met lichtzoete smaak en stevige textuur
  • Brederode: groen-bruinrode peer met korrelige textuur

Kijkersvraag: 'Welke stoofperen zijn het best?'

Mijn grootmoeder maakte vroeger altijd stoofpeertjes met bier klaar voor bij de boterham. Ik zou dit zelf ook eens willen klaarmaken maar weet niet welke peren ik hiervoor moet gebruiken: Gieser Wildeman (kleine, bruinere peertjes) of St. Rémy (dikkere, groenere peren)? En hoeveel peren heb ik nodig voor 2 personen?

Bewaartips

Handperen noemen we niet voor niets ook bewaarperen. Op een koele plaats, zoals de berging of garage, blijven ze makkelijk een week goed. In de koelkast kan je ze zelfs tot 3 weken bewaren.

Hoe check je of een handpeer rijp is om te eten? Duw bovenaan langs de steel en check of het vruchtvlees lichtjes meegeeft. Dan is je peer eetklaar.

VRT

Peren klaarmaken

KOUDE BEREIDINGEN

Een peer uit het vuistje kan je perfect mét de schil eten zoals een appel. We raden het je zelfs aan want de schil zit boordevol belangrijke voedingsstoffen en vezels. Spoel de peer wel eerst onder stromend water.

Gebruik je peer in een fruitsla of koude bereiding en wil je voorkomen dat het vruchtvlees bruin uitslaat? Besprenkel de stukken peer met citroensap om verkleuring te voorkomen.

WARME BEREIDINGEN

Naast stoven kan je peren ook pocheren, grillen of verwerken in een crumble of taart. Tijdens het koken kleuren sommige peren roze of rood, en dat is helemaal natuurlijk. Natuurlijk verkleurt je peer ook als je hem pocheert in bijvoorbeeld rode wijn.


Aan de slag!

devierseizoenen Created with Sketch.

De 4 seizoenen