Rode kool met appel maken: tips en tricks

Rode kool is dagelijkse kost in de zuiverste zin van het woord. Het mag dan wel een erg gemakkelijk gerecht zijn, door wat extra aandacht te besteden aan de details, krijg je een klassieker met nét dat ietsje meer. Jeroen deelt zijn tips en tricks voor de lekkerste rode kool met appeltjes die je ooit at!

  • Snipper de rode kool zeer fijn. Zo zal de groente sneller garen. Jeroen raspt de groente meestal.
  • Stoof de rode kool eerst aan in hete vetstof en laat daarna verder garen op een zacht vuur.
  • Sprenkel een scheutje natuurazijn over de rode kool. Dit zorgt ervoor dat de mooie, paarse kleur behouden blijft.
  • Wil je rode kool bijzoeten, maar niet met het klassieke schepje suiker? Voeg dan een lepel bessenconfituur of appelstroop toe. Een scheutje sinaasappelsap zorgt tegelijk voor extra scherpte.
  • Stoof de rode kool eerst kort aan en blus daarna pas met rode wijn. Of probeer deze versie met kriekenbier eens!
VRT
  • Zet een deksel op de pot om te voorkomen dat de bodem aanbrandt.
  • Heb je de rode kool met het deksel op de pot klaargemaakt? Dan blijft er veel kookvocht over. Bind het paarse sap tot een gebonden saus met wat maïzena.
  • Je kunt de rode kool ook in een open kookpot, zonder deksel, laten garen. Dan krijg je de dikkere, meer glanzende versie.
  • Dreigt je rode kool volledig droog te koken? Zet het vuur zachter en voeg een klein scheutje water toe.
  • Voeg je rozijnen toe? Laat ze op voorhand wellen in een kommetje water.
  • Doe kruiden zoals kaneelstokjes, bouquet garni, gekneusde jeneverbessen of kruidnagel in een thee-ei en leg dit bij de rode kool in de pot.
hoedoejedat Created with Sketch.

Hoe doe je dat?