Rabarberseizoen: 18 zoete nagerechten met rabarber

Het zou zonde zijn om het rabarberseizoen onopgemerkt te laten voorbijgaan. Rabarber is immers een bijzonder product: in een zoete bereiding zorgt de zure rabarbersmaak voor een culinair effect dat je nergens mee kan vergelijken. Rabarbercompote, gepocheerde rabarber of gestoofde rabarber met een beetje suiker, het kan allemaal. Laat je inspireren door de lekkerste zoete, rabarberrecepten van Dagelijkse kost.

1. Rabarbertaart

Deze klassieker heeft geen extra uitleg nodig. Gewoon bakken en smullen maar!

2. Rabarbercrumble in een glaasje

Een laagje frisse rabarber met daarop yoghurtmousse en zoete crumble. Dit is een dessert dat al je smaakpapillen aanspreekt.

3. Kruimeltaart met rabarber

Een supermakkelijke taart met een zachte bodem, stukjes rabarber en een krokante crumble on top.

4. Gepocheerde rabarber met hangop 

Rabarber pocheren in een badje van gesuikerd citroenwater is een goed idee als je de zure smaak wat wil verzachten. Heerlijk in combinatie met zachte vanilleyoghurt en een krokant amandelkoekje.

5. Tarte tatin van rabarber

Dit wereldberoemde dessert in een versie met rabarber vormt de perfecte balans tussen zoet en zuur. Serveer het stukje taart “op zijn kop” met een bolletje aardbeienijs en verse aardbeiensla.

6. Gebakken kaastaart met rabarber

Platte kaas, rabarber een vleugje gember. Deze drie smaken komen wonderwel samen in deze fantastische gebakken kaastaart. Gewoon maken en aanvallen!

7. Plattekaasmousse met rabarbercompote

Rabarber leent zich ook perfect om confituur of compote van te maken. Heerlijk op een boterham, maar zeker ook de moeite in dit frisse dessert van plattekaasmousse met limoen en krokante koekjes.

8. Bladerdeeggebakjes met rabarbercompote

Laagjes krokant gebakken bladerdeeg, logeklopte mascarpone met vanille en zoetzure rabarbercompote. Een flinke stapel dessertplezier dat fruitig, zuur, romig en zoet tegelijk is.

9. Rabarbertaart met amandel

Zin in een verrassende frangipanetaart? De verrassing zit hem vooral in de smaak: een zachte amandelvulling met een laag rabarberblokjes. Een zalige combinatie van zoet en zuur met een heerlijk krokante bladerdeegkorst.

10. Rabarbercrumble met rood fruit

Als je nog snel een dessert in elkaar wil flansen zonder al te veel moeite, is een crumble altijd een goed idee. Met stukjes rabarber en rood fruit onder een laagje krokant gebakken kruimels scoor je altijd.

11. Gepocheerde rabarber met sabayon

In dit nagerecht wordt het fruit gepocheerd in een badje van suikerwater en geserveerd met een luchtige sabayon van Belgisch bier. Het resultaat is keer op keer verbluffend!

12. Vanillecrème met rabarbercompote

Een geslaagd dessert bevat een slimme verzameling van smaken én texturen. De zoetzure rabarbercompote past perfect bij de romige vanillecrème. En de zacht-krokante kruimels havermoutcrumble zorgen voor een welkome portie ‘crunch’. Het zijn drie poepsimpele bereidingen die samen een dessertglas vullen en elke zoetekauw verwennen.

13. Polentacake met pistache en rabarbercompote

Gemalen pistaches en polenta vervangen de bloem in deze cake. Heerlijk met een lepel rabarbercompote on the side.

14. Plattekaasmousse met zoete rabarbersoep

Zure rabarber en suiker combineer je gemakkelijk tot heerlijk snoepgoed. Jeroen brouwt een zoete soep van de roze rabarberstengels. Vervolgens mag een mousse van plattekaas met vanille en witte chocolade erin pootjebaden. Opgelet, want dit is een gevaarlijk lekker dessert…

15. Gebakken plattekaas met rabarbercompote

Dit bordje wint wellicht geen schoonheidsprijs. De kans op een applaus van je smaakpapillen is des te groter. De warme en luchtig gebakken plattekaas past namelijk perfect bij een paar lepels fruitig-zure rabarbercompote.

16. Yoghurt met rabarber en havercrumble

Jeroen serveert krokante havercrumble met yoghurt en een compote van rabarber. De compote en de crumble kan je op voorhand bereiden. Zo zet je in de vroege uurtjes van de dag op in 1-2-3 een voedzaam ontbijt op de tafel.

17. Rabarbersoep met aardbeien en citroensorbet

Een feestelijk ‘soepje’ op basis van rabarber met verse aardbeien erbij en een bolletje citroensorbet. Wie de kinderen mee laat tafelen, kan de zoete witte wijn en de citroenjenever in de sorbet vervangen door water en eventueel wat extra suiker.

18. Rabarberflappen

In dit recept maakt Jeroen een variatie op de gekende appelflap, maar dan met appel, rabarber en pistache. Een heerlijke combinatie zo blijkt, en een ideale koek voor bij het ontbijt of voor bij de koffie.

Helemaal zot van rabarber?

Ontdek hier hoe je rabarber klaarmaakt en waar je op moet letten bij aankoop of bij het oogsten in je eigen moestuin.
culinaireinspiratie Created with Sketch.

Culinaire inspiratie