Puree, da's lekker: zo maak je heerlijke stoemp

Naast frietjes is puree of stoemp waarschijnlijk het populairste aardappelgerecht in België. Smeuïg maar toch stevig en tegelijkertijd zacht van smaak. In het basisrecept van Jeroen zitten standaard loskokende aardappelen, boter, melk en eigeel. Maar hoe til je jouw puree naar een hoger niveau? Lees hier alles over de juiste kruiding, de ideale verhoudingen en onze slimme bewaringstips voor een puree die er altijd boenk op zit.

VRT

De basisbereiding voor aardappelpuree

‘Puree, da’s lekker’, da’s toch wat we allemaal willen horen wanneer we een dampende pot met versgestampte aardappelpuree op tafel zetten, niet? Daarvoor is de juiste kruiding essentieel. Zout en wat verse nootmuskaat zijn de twee basiskruiden die Jeroen steevast in z’n puree doet. Peper gebruikt hij liever niet in een klassieke puree maar dat is uiteraard een persoonlijke keuze. Durf vooral goed door te kruiden want aardappelen op zich hebben niet zo veel smaak.

Puree maken doe je meestal gewoon met een aardappelstamper. Wil je een fijne aardappelpuree? Draai de gekookte aardappelen dan eerst door een passe-vite of roerzeef.

Het basisrecept voor een klassieke aardappelpuree vind je hier:

In verhouding

Wil je net iets meer dan een klassieke aardappelpuree op tafel zetten? Geef je stoemp een twist met groenten. Hierbij is de juiste verhoudingen belangrijk om de smaak van je puree in evenwicht te houden. Onze gouden pureeregel is een derde aardappelen voor de binding en twee derde groenten voor de smaak. Wortelen, broccoli, spinazie, pastinaak, bloemkool en pompoen lenen zich perfect voor een smeuïge puree, maar doe vooral je eigen ding. 

Ook met andere smaakmakers zoals mosterd of verse kruiden kan je een puree meer karakter geven. Denk aan lente-ui, basilicum, peterselie of waterkers. Of geef je stoemp extra bite met krokante spekjes, pickles, gebakken uitjes of kappertjes.

VRT

Bewaren en terug opwarmen

Krijg je gasten over de vloer en wil je je puree graag op voorhand maken? Goed idee! Je kan je stoemp namelijk perfect terug opwarmen. Je kan dit zowel op het vuur als in de (microgolf)oven doen. Onze truc is om er een kleine hoeveelheid warme melk, room of boter aan toe te voegen om de puree opnieuw zijn smeuïgheid te geven. Roer alles eens goed door en ziezo, daar is je zalig zachte puree weer.

Heb je nog een of meerdere porties stoemp over? Laat je versgemaakte puree dan niet verloren gaan maar bewaar ‘m voor later. Puree kan je namelijk ook makkelijk invriezen in porties. Haal de puree de avond voordien uit de diepvries en laat hem in de koelkast ontdooien. Hoe je hem daarna terug opwarmt, weet je ondertussen al.

Last but not least: een restje puree is ook ideaal om te verwerken in kroketjes of pomme duchesses. Probeer het zelf eens aan de hand van onderstaande recepten:

hoedoejedat Created with Sketch.

Hoe doe je dat?