
Hoe herken je een eetbare kastanje?
Als je zelf tamme kastanjes gaat rapen in het bos, herken je de eetbare exemplaren aan:
- hun druppelachtige, ronde vorm en witte haartjes op de kop
- hun bolster met heel veel fijne stekeltjes
- hun schil die lichtjes meegeeft wanneer je erop duwt
Tamme kastanjes die een platte vorm hebben, licht aanvoelen, een beschadigde schil hebben of een rammelend geluid maken wanneer je ermee schudt, zijn helaas bedorven, uitgedroogd of opgegeten door insecten. Wilde kastanjes - herkenbaar aan hun kleinere stekels en rondere vorm - zijn niet eetbaar en laat je dus maar beter liggen.

Hoe maak je kastanjes klaar?
Kastanjes kan je poffen maar ook koken, pureren en zelfs rauw gebruiken. Eet ze uit het vuistje of verwerk ze in je aardappelpuree, taart, salade en pasta. Hieronder geven we je alvast een paar tips mee om ze op de juiste manier te bereiden.
1. Kastanjes poffen
- Maak een insnijding in de platte kant van je kastanje om te voorkomen dat je kastanje ontploft in plaats van poft
- Je kan kastanjes poffen in de oven, in de pan of op een (haard)vuur
- Laat ze even afkoelen en pel ze daarna
2. Kastanjes koken
- Maak een insnijding in je kastanjes en kook ze een vijftal minuten in kokend water
- Pel ze nadien zodat je enkel het vruchtvlees overhoudt
3. Kastanjecrème maken
- Kook de kastanjes in bouillon of water en pureer ze daarna
- Haal de kastanjepuree door een zeefje en breng de crème op smaak met room en andere smaakmakers
- Je kan ook vertrekken van gekonfijte kastanjes of kastanjepuree uit de winkel
Probeer het zelf met onderstaande recepten: