10 soorten platbrood van over de hele wereld
1. Naan
Herkomst
Iran, Afghanistan, Pakistan, India
Wat is het?
Naan is een platbrood op basis van tarwemeel en gist. Daarmee is naan meteen een uitzondering in de categorie platbroden, die gewoonlijk geen gist, desem of rijsmiddelen bevatten. Om het brood extra volume te geven wordt soms ook melk of yoghurt toegevoegd.
Zo serveer je het
Naan serveer je als bijgerecht bij curry's, stoofpotjes en sauzen. Het brood is vaak gekruid met look en kruiden of met zoete smaakmakers zoals amandel en rozijnen. In India vind je ook naan gevuld met aardappel, ui en specerijen.
2. Chapati of roti
Herkomst
India, Nepal, Bangladesh, Pakistan, Oost-Afrika, Arabisch schiereiland en de Caraïben
Wat is het?
Chapati ken je misschien ook wel als roti. Het is wellicht de meest gekende vorm van platbrood. Met een deeg van volkorenbloem, water, olie en wat zout maak je ronde pannenkoeken die je op een hete plaat bakt. Door de hitte ontstaan luchtbelletjes in het deeg. Dit platbrood is ontstaan India. Van daaruit veroverde het grote delen van de wereld.
Zo serveer je het
Dit volkoren platbrood eet je als bijgerecht. Door het platbrood dubbel te vouwen tot een tuitje kan je er saus, groenten, etc. mee opscheppen. Wij zijn het niet gewend, maar chapati eet je dus met je handen.