Platbrood: welke soorten zijn er en wat kan je ermee?

Brood zit ingebakken in onze cultuur. Nergens is het broodassortiment zo groot als in België. In veel andere landen bestaat een broodmaaltijd niet uit luchtige pistolets, volkorenboterhammen of rozijnenbrood, maar wat dan wel? Het antwoord is platbrood. Platte broden komen in allerlei maten, smaken en vormen die verschillen van land tot land en cultuur tot cultuur. Welke soorten platbrood zijn er zoal en hoe serveer je ze? Wij geven je een overzicht.

Gerezen brood vs. platbrood

Belgen zijn verwend als het op brood aankomt. Het is geen uitzondering als we bij de bakker kunnen kiezen uit meer dan twintig soorten brood. Bijna al onze broden bevatten gist, zuurdesem of rijsmiddelen. Vandaar ook wel de term ‘gerezen brood’.

Platbrood – de naam zegt het zelf al – is niet gerezen brood. Voor de bereiding van deze broden, met uitzondering van naan, heb je geen gist of rijsmiddelen nodig. Dat geeft de platbroden hun typische vorm en een dikte van enkele millimeters tot centimeters. De basis van een ongerezen brood is eenvoudig: water, gemalen graan en eventueel zout of andere kruiden.

10 soorten platbrood van over de hele wereld

1. Naan

Herkomst 
Iran, Afghanistan, Pakistan, India

Wat is het?
Naan is een platbrood op basis van tarwemeel en gist. Daarmee is naan meteen een uitzondering in de categorie platbroden, die gewoonlijk geen gist, desem of rijsmiddelen bevatten. Om het brood extra volume te geven wordt soms ook melk of yoghurt toegevoegd. 

Zo serveer je het
Naan serveer je als bijgerecht bij curry's, stoofpotjes en sauzen. Het brood is vaak gekruid met look en kruiden of met zoete smaakmakers zoals amandel en rozijnen. In India vind je ook naan gevuld met aardappel, ui en specerijen.

2. Chapati of roti

Herkomst
India, Nepal, Bangladesh, Pakistan, Oost-Afrika, Arabisch schiereiland en de Caraïben

Wat is het?
Chapati ken je misschien ook wel als roti. Het is wellicht de meest gekende vorm van platbrood. Met een deeg van volkorenbloem, water, olie en wat zout maak je ronde pannenkoeken die je op een hete plaat bakt. Door de hitte ontstaan luchtbelletjes in het deeg. Dit platbrood is ontstaan India. Van daaruit veroverde het grote delen van de wereld.
 

Zo serveer je het
Dit volkoren platbrood eet je als bijgerecht. Door het platbrood dubbel te vouwen tot een tuitje kan je er saus, groenten, etc. mee opscheppen. Wij zijn het niet gewend, maar chapati eet je dus met je handen.

Unsplash (Viraj Sawant)

3. Lavash

Herkomst 
Armenië, Turkije, Iran

Wat is het?
Lavash is een dun, mals brood op basis van meel, water en zout. Voor het bakken kan er sesamzaad of maanzaad aan toegevoegd worden. Dit type platbrood is ontstaan in de Armeense keuken, maar wordt ook in buurlanden zoals Turkije, Iran en Georgië al eeuwenlang gegeten. Door het deeg uit te rollen bepaalt de bakker de dikte van het brood. Volgens de traditie wordt het deeg eerst opgerold en platgeslagen tegen de wand van de houtoven.

Zo serveer je het
Dit Armeense platbrood serveer je vers bij een hoofdgerecht, bij soep of als een wrap. Lavash kan je ook als ontbijt serveren, bijvoorbeeld gevuld met kaas en peterselie. 

4. Papadum

Herkomst
India

Wat is het?
Papadums zijn flinterdunne, krokante crackers gemaakt van linzenmeel. Door het deeg eerst fijn uit te rollen, te laten drogen in de zon en vlak voor het serveren te frituren in hete olie krijg je knapperige stukken platbrood.

Zo serveer je het
Bij een curry of stoofpot krijg je vaak papadums geserveerd. Ook als aperitiefhapje zijn deze knapperige crackers lekker. Je kan ze in een saus dippen en serveren met chutney, kruiden of gesnipperde uien.

5. Flammenkuchen of tarte flambée

Herkomst 
Frankrijk (Elzas)

Wat is het?
Flammenkuche of tarte flambée is een ovenspecialiteit uit de Elzas, een regio in Noord-Frankrijk aan de grens met Duitsland. Vandaar de dubbele benaming. Deze ‘witte pizza’ is een dunne, belegde deegbodem die traditioneel in houtovens gebakken wordt. 

Zo serveer je het
Een klassieke flammenkuche beleg je met crème fraîche of zure room, witte kaas, uien en spek. Tegenwoordig vind je, net zoals bij pizza’s, allerlei andere varianten belegd met vlees, vis, groenten en zelfs zoete ingrediënten.

6. Focaccia

Herkomst
Italië (Ligurië)

Wat is het?
Focaccia is een Italiaans, kruidig platbrood dat volgens de traditie in een steenoven gebakken wordt. Volgens velen heeft het zelfs iets weg van pizza, maar dan malser en dikker. Het deeg bestaat uit bloem, olie, water, suiker, zout en gist. Veel bakkers en chefs brengen hun focaccia op smaak door extra olijfolie, kruiden of olijven toe te voegen aan het deeg. 

Zo serveer je het
In Italië serveren ze focaccia als lunch of snack. Ze beleggen het brood met kaas, ham en/of groenten. Je kan het in tal van eetkraampjes kopen als meeneemgerecht. Dit brood is ook geliefd als aperitiefhapje, bij soep of als bijgerecht. 

7. Libanees platbrood

Herkomst
Libanon, Zuid-West Azië, Noord-Afrika

Wat is het?
Libanees platbrood of kortweg 'flatbread' is een rond, mals platbrood dat in Midden-Oosterse landen vaak op tafel verschijnt. 

Zo serveer je het
Libanees platbrood wordt typisch bij een mezze geserveerd. Het doet dienst als bijgerecht en is handig om allerlei kleine vlees-, vis- en groentebereidingen zoals hummus, tabouleh, tzatziki, etc. met de handen op te scheppen en te eten. 

VRT

8. Pitabrood

Herkomst
Palestina, Israël, Zuid-West Azië

Wat is het?
Iedereen kent deze ronde, zachte broodjes wel. Pitabrood is eigenlijk de kleine versie van Libanees platbrood. 

Zo serveer je het
Een rond broodje dat overlangs ingesneden en gevuld wordt met gekruid vlees (gyros of shoarma), groenten en looksaus. Iedereen kent pita wel. Dit populaire gerecht kan je op ongeveer elk continent bestellen, vaak in een eetkraampje als meeneemsnack.

9. Tortilla wraps

Herkomst
Mexico

Wat is het?
Tortilla wraps zijn het Mexicaanse antwoord op platbrood. Oorspronkelijk maakten Mexicanen hun tortilla's van maïs, maar later kwamen er ook tarwetortilla's op tafel. Ondertussen zijn ze geliefd over de hele wereld. De Mexicaanse tortilla is niet te verwarren met de Spaanse tortilla (een dikke omelet met aardappelen).

Zo serveer je het
Tortilla betekent letterlijk "kleine taart", maar daar stopt de vergelijking met het zoete gebak dan ook. Mexicaanse tortilla’s worden meestal gevuld met chili, verse groenten of saus en afgewerkt met kaas. Burrito's, enchilada's, fajita's, quesadilla's en taco's zijn allemaal bereidingen waarin tortilla's verwerkt zijn.

10. Knäckebröd

Herkomst
Zweden

Wat is het?
Knäckebröd betekent letterlijk 'breekbrood', en dat is ook exact wat dit type platbrood doet. Het is een soort van knapperige cracker gemaakt van rogge. Doordat knäckebröd zo weinig water bevat is het erg lang houdbaar. Handig om in huis te hebben dus.

Zo serveer je het
Een paar stukken knäckebröd in plaats van boterhammen? Het kan perfect. Deze Zweedse crackers zijn een goed alternatief voor brood en kan je met beleg zoals kaas, charcuterie, groenten etc. als lunch eten. Je kan ze ook in stukken breken en bij een dipsaus serveren. Of wat dacht je van zelfgemaakte panko? Dat maak je door een stuk knäckebröd te verkruimelen.
 

basiskennis Created with Sketch.

Basiskennis