Gooi jij voedingswaren weg van zodra de houdbaarheidsdatum is verstreken? Ga niet overhaast te werk. Sommige producten kan je nog 100% veilig opeten na datum. Check voor alle zekerheid het label, want er is een groot verschil tussen ‘ten minste houdbaar tot’ en ‘te gebruiken tot’.
Ten minste houdbaar tot
Producten die het THT-label (‘ten minste houdbaar tot’) dragen, zullen niet snel bederven. Het gaat vaak om droge voedingsmiddelen, zoals pasta, rijst, koekjes, sauzen, chocolade, conserven of andere producten die je niet per se in de koelkast moet bewaren. Wanneer de THT-datum is verstreken, gaat de kwaliteit van het product achteruit. Je kan het nog gerust consumeren zonder er ziek van te worden, maar de kleur, de smaak en het vitaminegehalte is niet langer van topkwaliteit. Denk aan chips die minder knapperig proeven of frisdrank die minder fel bruist.
Gekoeld of niet-gekoeld
Onder het label ‘ten minste houdbaar tot’ vallen nog twee subcategorieën: de gekoelde en de niet-gekoelde producten. Eieren, kaas en beleg behoren tot de eerste groep, de gekoelde producten. Wanneer de houdbaarheidsdatum op die verpakkingen is verstreken, kan je ze beter weggooien. De niet-gekoelde producten, zoals rijst en bloem, moet je niet meteen weggooien en kan je zelfs nog voor een langere tijd gebruiken. Er staat niet voor niets ‘ten minste houdbaar tot’. Proef dus altijd even en vertrouw op je zintuigen. Smaakt iets zuur of zit er een verdacht geurtje aan? Gooi het dan weg.