Oostenrijk in de winter, daar valt een berg te beleven én te eten!

Niets is zaliger dan samen op een echt winters avontuur te vertrekken. Oostenrijk is daarvoor letterlijk een topbestemming. Er valt een berg te beleven voor groot en klein. En na een actieve dag buiten in de natuur, schuif je samen aan tafel bij een knetterende vuur met een heerlijk leeg hoofd en een bord vol lekkers.

In Oostenrijk eindig je de dag sowieso met een gezonde appetijt. Dat kan ook niet anders met alle activiteiten die er op het programma staan: een sneeuwwandeling met een lokale natuurgids, met trillende benen voor de eerste keer op latten de berg afschuiven of stoer off piste gaan toerskiën. Alles kan en elke dag kan er anders uitzien. Skischolen hebben cursussen op maat van iedereen. De kleinste kleuter en de meest ervaren sporter komen er aan hun trekken. Op de pistes kom je berghutten tegen die gerechten serveren die bij iedereen in de smaak zullen vallen. De moeilijkste eter en de grootste culinaire avonturier eten er elke keer hun bord leeg.

Österreich Werbung, Sebastian Stiphout

Kaiserschmarrn, käsespätzle, schnitzels en sachertorte. Bij een goedgevulde dag hoort gewoon een goed gevuld menu. Maar niet alleen op de kaart valt er telkens iets nieuws te ontdekken. Geen zin om te skiën of te wandelen? Slenter dan langs traditionele kerstmarkten of dobber wat rond in een kuuroord maar proef vooral overal waar je komt van traditionele topgerechten. Om die gerechten te vinden, moet je niet eens een berg beklimmen. In elk dorp word je gastvrij aan tafel ontvangen voor authentieke gerechten en gastronomische avonden.

Een gezinsvakantie is pas geslaagd als iedereen zijn goesting vindt. Aan en van tafel. Daarom vind je overal in Oostenrijk, ook in de typische wintersportplaatsen, een gevarieerd aanbod. Elk seizoen zijn er budgetvriendelijke gezinsformules, aanbiedingen op kindermaat en opties voor maten onder elkaar. Zo kan iedereen er zijn hoofd leegmaken en zijn buik vullen met onvergetelijke herinneringen en sappige verhalen voor aan tafel.

Österreich Werbung, Harald Eisenberger

Kom al in wintervakantiestemming met Jeroens favoriete Oostenrijkse gerechten:

1. Sachtertorte

Dit beroemde gebak gevuld met abrikozenmarmelade en bedekt met een dikke laag chocoladeglazuur staat overal op de kaart. En na één hap, weet je ook meteen waarom.

2. Wiener schnitzel

Een echte schnitzel, zoals hij in Wenen wordt geserveerd, is zo groot dat hij met de randen over het bord heen hangt. En dan nog kunnen we er niet genoeg van krijgen.

3. Kaiserschmarrn

Ook gekend als ‘een kapotte pannenkoek’. Je eet het als dessert, ontbijt, vieruurtje of diner. Of gewoon als allemaal. 

4. Tiroler Gröstl

Gebakken aardappelen, ei en gebraden vlees. Traditioneel comfort food waar je elke berg mee kan trotseren.

5. Käsespätzle

Een old time favorite. Kaas, met kaas en daarbovenop: meer kaas met gebakken ajuin. Als je het daar niet warm van krijgt weten we het ook niet meer. 

Meer info vind je op de website van Toerisme Oostenrijk.

devierseizoenen Created with Sketch.

De 4 seizoenen