Met deze trucjes snijd je uien zonder tranen

Jeroen zal het beamen: een ajuintje maakt vele gerechten rijker en lekkerder. Alleen jammer van dat gehuil boven de snijplank. Hou jij het ook niet droog wanneer je een ui snijdt? Met deze tips laat je voortaan minder tranen.

Waarom dit bolgewas een echte tranentrekker is? Tijdens het snijden van uien komt er zwavel vrij. Dit gas wordt aangetrokken door het vocht van je ogen en creëert vele ongewilde tranen. Hoe meer tranen je laat, hoe meer de zwavel zal reageren. 

Probeer deze anti-huil trucjes eens!

 

In de diepvries

Steek de ui een kwartier tot een halfuur in de diepvries voor je er het mes in zet. Ajuinen kunnen goed tegen de koude en zo wordt er minder zwavel verspreid tijdens het snijden. Wacht daarna tot je gesnipperde ui weer op kamertemperatuur is voor je hem in de bereiding gebruikt.

Met scherpe wapens

Gebruik een mes zo scherp dat elke Japanse chef-kok ervan zou huilen. Als je mes niet scherp is, beschadig je de cellen van de ui waardoor er net méér zwavel vrijkomt.

VRT

Onder de dampkap

Snijd de uien onder de dampkap, zo worden de zwavelhoudende stoffen sneller afgevoerd. Je kan ook een waxinelichtje branden in de buurt van je snijplank. Hierdoor branden de dampen op voor ze je ogen bereiken.

In de juiste positie

Mooi rechtop staan is een goede houding, ook wanneer je uien snijdt. Zo hang je niet boven de sappen van de ui. Adem ook steeds door je mond in plaats van door je neus, want die staat rechtstreeks in verbinding met je traankanalen.

Met natte polsen

Hou alles nat behalve je ogen. Maak je mes vochtig voor je begint en spoel het tijdens het snijden regelmatig af. Bevochtig ook je polsen en leg een natte schoteldoek naast je snijplank. Het gas van de ui zal dan het vocht van deze doek opzoeken in plaats van het vocht van je ogen.

 

Laat je toch een traantje? Veeg ze niet weg met je handen, maar gebruik liever een propere handdoek.

 

Veel succes!

hoedoejedat Created with Sketch.

Hoe doe je dat?