Lekkers uit de zee: koken met zeegroenten

Onbekend dus onbemind? Nee hoor, de groene eetbare plantjes uit onze zee kunnen steeds meer mensen bekoren. Naast zeewier groeien er ook heel wat zeegroenten aan onze kust. Wat is het verschil tussen de twee en hoe kan je thuis aan de slag met zilte smaakmakers als zeekraal, lamsoor of zeekool?

Zeewier of zeegroente?

Zeewier heb je waarschijnlijk al gegeten zonder het te weten. Nori, dat groene blaadje rond je sushirol, is namelijk gemaakt van gedroogd zeewier. Maar er zijn nog andere zeeplanten die steeds meer de weg naar ons bord vinden: zeegroenten. Wat is nu precies het verschil? De plek waar ze groeien. Zeewier groeit onder de hoogwaterlijn en zeegroenten groeien boven die lijn.

Drie zeegroenten om uit te proberen

Zilte zeegroenten groeien op schorren aan onze kust. Schorren? Dat zijn gebieden aan onze kust die bij hoog sprintij onder water lopen. De zeegroenten die er groeien hebben hun zoute smaak dus te danken aan het spel van eb en vloed. Maar deze eetbare groenten uit zee zijn niet alleen lekker van smaak. Ze bevatten ook heel wat gezonde voedingsstoffen en zijn een goed alternatief als groente om bij tal van visgerechten te serveren.

Aan onze eigen Noordzeekust groeien heel wat verschillende soorten zeegroenten. Met de volgende drie kan je alvast eens experimenteren in je eigen keuken.

VRT

1. Lamsoor (zeeaster)

We kunnen je verzekeren dat lamsoor 100% vegetarisch is. Het gaat hier voor alle duidelijkheid niet om het oor van een lam maar wel een groen, eetbaar plantje dat qua vorm erg lijkt op een lamsoor. De groene blaadjes noemen we ook wel zeeaster of zeespinazie. In bloei geeft de plant mooie, paarse bloemetjes. Lamsoor groeit van april tot november, o.a. aan de Belgische en Nederlandse kust. Op onze eigen Zwinvlakte komt bijvoorbeeld veel lamsoor voor. In de volksmond noemen ze deze zeegroente ook wel ‘zwinnebloem’ (‘zwinneblomme’).

Smaak en bereiding
Lamsoor heeft een lichtzoute zeesmaak. De blaadjes zijn stevig en ietwat taai. Lamsoor spoel je best zo snel mogelijk af onder de kraan. De blaadjes zijn zout water gewoon en verdragen zoet water niet zo goed. Laat ze daarna meteen uitlekken of knijp ze voorzichtig uit. De bereidingswijze is vergelijkbaar met die van spinazie: lekker in rauwe vorm bij een salade maar ook warm kan je er alle kanten mee op.

VRT

2. Zeekraal

Zeekraal is een stevige plant met vlezige stengeltjes die vooral voorkomt aan onze Noordzeekust maar ook in de Verenigde Staten. Alleen de jonge stengeltjes (max. 30 cm) zijn eetbaar. O.a. in Zeeland (Nederland) oogsten ze zeekraal van april tot september. Buiten het seizoen wordt zeekraal geïmporteerd uit Mexico.

Smaak en bereiding
Deze zoute zeegroente heeft een knapperige textuur maar eens je erin bijt merk je dat zeekraal barst van het sap en heel mals is. Daardoor is zeekraal vooral rauw of licht gebakken op z’n best. Lekker bij een stuk vers gebakken vis of bij een romige pasta met vis of schaaldieren.

VRT

3. Zeekool

Deze zeegroente groeit voornamelijk langs de Franse en Engelse kust. Je zou ze ook wel de asperge van de zee kunnen noemen want de gelijkenissen zijn treffen. Je komt zeekool namelijk tegen op opgehoogde zandbedden. Het eetbare deel van deze plant is ook een bleke, sappige stengel van ongeveer 15 cm lang. Zeekool is, in tegenstelling tot zeekraal en lamsoor, een wintergroente die beschikbaar is van december tot april.

Smaak en bereiding
En qua smaak? Ook die heeft iets weg van onze geliefde asperges. Was de stengels en kook ze gaar in gezouten water. Zeekool is heerlijk met wat boter en citroensap bij vis, maar je kan deze groene zeestengels ook rauw in een salade verwerken.

devierseizoenen Created with Sketch.

De 4 seizoenen