1. Ai, ik krijg een pot niet openen
Krijg je de pot passata weer niet open? Voortaan heb je de hulp van je huisgenoten niet meer nodig. Zet de pot of bokaal ondersteboven in een kom met warm water voor 15 seconden. Daarna zal je de pot wél open krijgen.
2. Help, mijn snijplank schuift
Niets zo vervelend als je snijplank die heen en weer wiebelt of verschuift terwijl je met fijn snijwerk bezig bent. Om je vingers te besparen, kan je eerst dit proberen: bevochtig een stuk keukenrol of een servet en leg het onder je snijplank voor extra grip. Zo ligt de plank weer stabiel en kan jij zorgeloos verder snijden.
3. Oei, de pistolets van gisteren zijn taai en hard
We kennen het allemaal: de pistolets van zondagochtend zijn ’s avonds of de dag erop eigenlijk niet meer te eten. Tenzij je ze even opnieuw in de oven steekt. Besprenkel ze eerst met een paar druppels water en plaats ze enkele minuten in de heteluchtoven. Je pistolets komen er misschien niet als nieuw maar wel weer met een knapperig korstje uit. Laat het kraken!
4. Ik wil mijn aardappelen sneller schillen
Op de Belgische eettafel verschijnen er regelmatig aardappelbereidingen. Zeker wanneer je puree of gratin maakt, staat er je een hoop schilwerk te wachten. Al kan je het jezelf een pak makkelijker maken met de volgende hack: maak met een patattenmesje (what else?) een ondiepe insnijding rond de aardappel, alsof je hem in twee zou snijden maar dan ondiep. Kook alle ingesneden aardappelen tot ze gaar zijn. Nadien kan je de schil er makkelijk afhalen met je handen. Het is alsof je het hoedje eraf haalt aan beide kanten.
5. Oh nee, mijn zelfgebakken koekjes worden hard
Op vrije momenten is het leuk om samen met de kinderen koekjes te bakken. Maak gerust een extra grote portie want dankzij de volgende tip bewaar je ze zonder problemen. Bewaar de zelfgemaakte koekjes in een koekentrommel of doos en leg er een boterham bij. Deze zorgt ervoor dat je koekjes niet steenhard worden en je er nog lang van kan genieten.
6. Ik wil gember schillen zonder gepruts
Een gemberknol, met al z’n gekke vormen, is een heerlijke smaakmaker maar niet de makkelijkste om te schillen. In plaats van je stuk gember met een mesje te lijf te gaan, neem je volgende keer beter een lepel uit de kast. Schraap er met de rand van je lepel het velletje af. Easy!
7. Ik wil look schillen zonder nare geurtjes
Naast een lookmond bestaat er ook zoiets als lookhanden. Het zijn je vingers die nog uren of soms dagen naar look ruiken omdat je ze gepeld hebt met je handen. Dit kan je makkelijk voorkomen door de teentjes volgende keer in een doos of pot te steken. Zet het deksel er stevig op en schud er 30 seconden lang op los. De lookteentjes zullen hun jasje zelf hebben uitgedaan en jij kan zonder stinkende vingers aan de slag met de gepelde look.