Koken op vakantie: wat neem je mee?

Of je nu naar de sneeuw of de zon gaat, vakantie staat altijd in het teken van gezelligheid. En niets is gezelliger dan samen koken en eten. Op je vakantiebestemming is de keuken natuurlijk niet altijd uitgerust zoals jij het gewend bent. Om ervoor te zorgen dat je op reis ook zorgeloos en lekker kan koken kan je een aantal handige keukenbenodigdheden meenemen van thuis. Deze 7 items zijn alvast onmisbaar op vakantie.

Kruiden

Wie graag kookt, kan natuurlijk niet zonder zijn favoriete kruiden(mengeling). Met wat goed geluk vind je op vakantie naast olijfolie, peper en zout ook nog wat andere kruiden en smaakmakers in de keuken. Maar ze kunnen net zo goed ontbreken. Daarom neem je best een handvol eigen kruiden zoals peper, zout, tijm, rozemarijn, oregano en paprikapoeder mee. Denk ook aan smaakmakers zoals azijn en bouillonblokjes. Gebruik potjes en flesjes met een hersluitbare dop, zodat je ze opnieuw kan vullen wanneer nodig.

VRT

Een snijplank

Onderweg maar ook tijdens je vakantie zal je blij zijn dat je je eigen snijplank hebt meegenomen. Tijdens de picknick onderweg kan je hem gebruiken als bord of om brood op te snijden. Maar het komt ook van pas in de keuken, tenminste als je op hygiëne gesteld bent. Je weet natuurlijk nooit wat er gebeurd is met de houten planken die standaard in de keukenkasten van een vakantiehuis liggen. Dat laatste geldt trouwens ook voor de houten spatels in de lade.

Een scherp mes

Niets zo vervelend als een bot mes wanneer je van plan bent om uitgebreid te koken. Gelukkig pakken messen niet veel plaats in in je bagage en kan je dus makkelijk een aantal van je eigen kookmessen meenemen.

Een kaasrasp

Geraspte kaas op de spaghetti, een frisse coleslaw met fijngeraspte wortelen en kool, geplette look, citroenzeste of zelfs chocoladeschilfers voor op je nagerecht, je denkt er misschien niet meteen aan maar een rasp is eigenlijk onmisbaar. Ga voor een compact formaat zoals een handrasp die je makkelijk kan meenemen op vakantie.

VRT

Een flessen- en blikopener

Een flessenopener en een blikopener zijn ook onmisbaar in de keuken. Voor het blik tomatenblokjes in de saus of de fles wijn die je bij de lokale handelaar kocht. Het zou zonde zijn moest je die niet open krijgen, toch?

Koffie & thee

Veel mensen beginnen hun dag standaard met een kop koffie of thee. Als je ook op vakantie niet zonder kan, informeer je je best goed over de aanwezige spullen en neem je eventueel zelf nog een aantal koffie- of theebenodigdheden mee. Of je nu koffiefilters, cups of pads, theezakjes of losse thee in een builtje gebruikt, het is een kleine moeite om ze in je bagage te steken.

Een vaatwasborstel of sponsje

Na het koken is het tijd voor de afwas. Net zoals thuis hou je op vakantie de keuken graag netjes op orde. Wil je zeker zijn dat je het juiste (en proper) gerief ter beschikking hebt om af te wassen? Voorzie dan zelf een vaatwasborstel, schuursponsje en/of vaatdoek. Is er een vaatwasser aanwezig? Dan neem je best ook zelf vaatwastabletten mee want de meeste verhuurders voorzien dit niet standaard.

hoedoejedat Created with Sketch.

Hoe doe je dat?