Koken met kool: wat maak je klaar met deze 11 koolsoorten?

Het hele jaar door kan je in ons land genieten van verschillende kolen. Sommige koolsoorten zijn onbekend en onbemind, maar da’s onterecht. Rode kool, bloemkool, broccoli, etc. zijn allemaal kolen met een unieke smaak, en lenen zich tot tal van winterse of net zomerse gerechten. Klassiekers als bloemkool, rode kool en spruiten ken je vast, maar ken je de andere acht populairste koolsoorten ook al? Ontdek hier hoe je deze kolen lekker klaarmaakt met de beste koolrecepten van Dagelijkse kost.

Boerenkool of krulkool

Deze koolsoort met grote, gekrulde bladeren en dikke nerven is bezig aan een opmars. Boerenkool kan je koken, stomen en zelfs frituren! Hou er rekening mee dat de bladeren krimpen als je ze opwarmt, net zoals die andere bladgroente: spinazie. Profiteer van de vele vitaminen die deze supergezonde groente bevat tijdens de herfst- en wintermaanden: boerenkool is enkel beschikbaar van eind september tot maart.

Hou je van de stevige, pittige koolsmaak van deze krulkool? Dan kunnen we je onderstaande recepten aanraden:

Rode kool

Een van de meest opvallend gekleurde groenten is rode kool. Met z’n prachtige rood-paarse bladeren is deze kool niet meer weg te denken uit onze keuken. Rode kool met appeltjes en boerenworst is absoluut een Vlaamse klassieker. Rode kool komt net zoals witte kool en spitskool uit de familie van sluitkolen. De rode variant is het hele jaar door beschikbaar maar op z’n best van oktober tot april.

Wist je dat je rode kool ook koud kan eten? Rasp of snijd de kool fijn en voeg ze toe aan je salade. Besluit je rode kool te koken? Voeg wat azijn of citroensap toe om verkleuring te voorkomen.

Witte kool

Nog zo’n klassieke koolsoort die iedereen vast al eens gegeten heeft: witte kool. Deze lichtgroene (en dus eigenlijk niet witte) kool is de basis voor de populaire coleslaw maar wordt ook gebruikt om zuurkool van te maken. Gekookte witte kool smaakt heel puur en is volgens Jeroen het lekkerste in een frisse salade, een stamppot of stoofschotel. Net zoals rode kool is witte kool 12 maanden per jaar verkrijgbaar bij ons, maar in de winter smaakt deze koolsoort toch nog net iets beter.

Bloemkool

De moeder der kolen: de bloemkool. Deze prachtige stronk met een zachte smaak en mooie, witte roosjes is ongetwijfeld één van de populairste koolsoorten. Misschien omdat we er vaak zo’n lekkere, witte saus bij serveren? Nochtans is rauwe bloemkool ook fantastisch lekker. Verder kan je deze koolsoort ook stomen, grillen of in een ovenschotel verwerken. Bloemkool is tegenwoordig het hele jaar door te koop, maar op z’n best tijdens de zomermaanden (mei-augustus). Deze kool is trouwens niet altijd wit: er bestaan ook groene en paarse varianten. En wist je dat bloemkool lichter verteerbaar is dan andere kolen?

Broccoli

Zo diepgroen en vol zijn kleur, zo fijn en zacht zijn smaak: broccoli is absoluut een van de meest veelzijdige kolen. Deze groene groente kan je koken, stomen, grillen, pureren en zelfs frituren. Volledig rauwe broccoli is geen goed idee. Je kan broccoli wel enkele minuten blancheren. Heerlijk om toe te voegen aan je rijst-, pasta- en wokgerechten of in een knapperige salade. Ook qua voedingswaarden staat broccoli aan de top: rijk aan vezels, vitamine C en K en kalium. Van mei tot en met december vind je broccoli vers in de supermarkt.

Bimi of broccolini

Het lijkt wel het kleine zusje van de broccoli. Bimi of broccolini hebben een langere stengel en kleinere roosjes maar hun populariteit is groot! Deze groene groente maakte de oversteek uit Japan en is bij ons verkrijgbaar van februari tot november. Leg deze mini-broccoli’s eens op de grill of voeg ze in de laatste stap toe aan je wokgerecht. Bimi zijn al na drie minuten gaar! Bovendien zijn ze ook decoratief, ideaal om een gerecht op te vrolijken met iets gezonds!

Romanesco

De naam alleen al doet vermoeden dat deze kool een speciaal geval is. Romanesco is dan ook een variant van de klassieke bloemkool maar dan met extra decoratieve roosjes. Ze lijken op architecturale torentjes. Vandaar ook de bijnaam 'torentjesbloemkool'. Deze geelgroene bloemkool smaakt zoals hij klinkt: fantastisch zacht. Je kan er net zoals een gewone bloemkool ongeveer alle kanten mee op. Probeer romanesco eens te wokken, stomen, koken of gewoon rauw te serveren.

Groene kool of savooikool

Het derde lid uit de familie sluitkolen is de groen kool, ook wel savooikool genoemd. Je vindt deze koolsoort ook in een gele variant. Hou je van een fijne koolsmaak, die net iets meer uitgesproken is als die van bloemkool? Dan is deze wintergroente de perfecte keuze. Van september tot februari maak je er de meest lekkere stoof- en stamppotten maar ook puree en ovenschotels mee.

Koolrabi

Koolrabi is een knolvormige kool met langere stengels en groene bladeren, die trouwens ook eetbaar zijn. Rauw doet deze koolsoort meer denken aan selder. Gekookt lijkt koolrabi dan weer meer op bloemkool. Koolrabi is zowel warm als koud erg lekker: rasp de kool zoals wortelen om rauw te eten of kies voor een warme bereiding door deze groente te koken, vullen, grillen of frituren. Koolrabi is vers verkrijgbaar van mei tot december.

Spruitjes

Waar moeten we beginnen? Spruitjes, klein maar fijn, zorgen al jaren voor lange discussies aan tafel: de ene houdt ervan, de andere vindt ze niet te eten. Eens je de uitgesproken, ietwat bittere smaak te pakken hebt, zal je deze groene bolletjes steeds vaker klaarmaken. Je kan ze namelijk koken, stoven, grillen en frituren of verwerken in je stamppot, puree of ovenschotel. Variatie troef! Verse spruiten zijn beschikbaar van augustus tot april.

Spitskool

Een koolsoort die z’n naam niet gestolen heeft is spitskool. Deze bolvormige kool met spitse punt is verwant aan de sluitkolenfamilie en heel het jaar door verkrijgbaar. Toch weet elke liefhebber dat deze kool het beste smaakt tijdens de zomermaanden. Maar dat betekent niet dat je spitskool enkel voor frisse zomersalades kan gebruiken. Ook gekookt en gestoofd smaakt deze lichte kool heerlijk zacht.

Paksoi

Nog een kool van Aziatische oorsprong, naast bimi, is paksoi. Deze eerder kleine koolsoort met witte, brede stengels en groene bladeren is superzacht en zoet van smaak. Bovendien is paksoi altijd snel klaar. Enkele minuten in de wok, stoofpot of in kokend water is voldoende. Je kan paksoi trouwens ook rauw eten. Wanneer je dat best doet? In de lente en de zomer is de smaak optimaal, al kan je verse paksoi het hele jaar door in huis halen.

devierseizoenen Created with Sketch.

De 4 seizoenen