Kerst zonder stress: tips & tricks om van jouw Nationale Kerstmenu een succes te maken

Ga deze kerst niet voor herrie maar des te meer voor ‘merry’ door je feestelijk kerstdiner goed voor te bereiden. Met het Nationale Kerstmenu 2019 van Jeroen zit je alvast goed. Wij verzamelden onze beste tips en tricks voor een overheerlijk resultaat waarmee je gegarandeerd complimenten scoort!

VRT
APERITIEF

Oesters met pancetta

Een klassieker op feestelijke gelegenheden is een aperitiefschotel vol oesters. Maar hoe serveer je oesters op een schaal of een bord zonder dat ze eraf totteren wanneer je rondgaat bij je gasten? Jeroen bedekt de bodem van het bord met een laagje grof zout, wat zeewier of zeekraal zodat de schelpen netjes blijven liggen. Serveer je de oesters koud? Dan kan je ook ijsblokjes gebruiken als basis.

Wildpaté met peperkoek en kweepeer

Paté en gelei zijn haast niet weg te denken van elkaar. In dit hapje worden ze dan ook gecombineerd, samen met een stukje peperkoek. Om je gelei voldoende dik en opgesteven te krijgen, laat je het kweeperensap best een dikke 4 minuten inkoken met geleisuiker. Is de samenstelling nog niet zoals je ‘m wil? Laat het gesuikerde sap dan nog iets langer pruttelen op het vuur of voeg een klein beetje pectine toe.

VRT

Champignon-kaaskroketje met peterselie

Een populaire snack  die je thuis minstens even lekker kan klaarmaken: kaaskroketten. Deze variant met stukjes champignon zal zeker ook in de smaak vallen. Wil je absoluut op veilig spelen? Bedek de bodem van de schaal waar je het krokettenbeslag ingiet dan met een laagje vershoudfolie. Zo ben je zeker dat je het beslag na het opstijven er makkelijk weer uitkrijgt. En voor de juiste consistentie kan je rekening houden met deze tips.

VRT
VOORGERECHT

Tartaar van zalm met avocado, appel en komkommer

Je wil natuurlijk zoveel mogelijk tijd doorbrengen met je gasten op kerstavond. Gelukkig kan je een deel van dit voorgerecht de dag voordien al klaarmaken. Een tartaar van vis kan je namelijk op voorhand al snijden mits je het goed afgesloten van de buitenlucht en koel bewaart. Breng de tartaar wel pas op smaak met kruiden en azijn vlak voor je hem gaat serveren zodat de vis niet gaat verkleuren.

VRT
TUSSENGERECHT

Brandade van kabeljauw met spinazie, wittewijnsaus en grijze garnalen

Ook voor dit tussengerecht kan je al heel wat werk op voorhand verrichten. Zet de ingrediënten de dag voordien klaar, dan hoef je op het moment zelf enkel alles nog samen te brengen. De grijze garnalen kan je eenvoudig de avond voordien schoonmaken. Ook de bladerdeegstengels en de wittewijnsaus zijn makkelijk te bewaren. Het gebakken bladerdeeg hou je best bij in een luchtdichte doos of koekentrommel zodat het mooi krokant blijft. De saus met witte wijn zet je ’s nachts koel en hoef je enkel nog even op te warmen de volgende dag.

VRT
HOOFDGERECHT

Hertengebraad met champignonsaus, rode kool, appel-knolseldermash en aardappelwafeltjes

Wil je niet al huilend uit de keuken komen na het snijden van je ajuinen? Ga dan voor de truc met de veiligheidsbril. Safety first, ook als het op ajuinen fijnsnipperen aankomt! ;-)

Om een supersappig hertengebraad op tafel te zetten, is het essentieel om het stuk vlees even te laten rusten nadat je het uit de oven hebt gehaald. Hoe je dat het best doet zonder dat je gebraad te veel afkoelt, ontdek je hier.

Voor de champignonsaus bij je gebraad is het zelfs aangeraden om hem de dag op voorhand klaar te maken. Zo kan de saus alle smaak van de champignons opnemen en zal hij des te beter smaken.

NAGERECHT

Rolbiscuit met citroencrème en kokos

Een geslaagd kerstdiner eindigt natuurlijk met een heerlijke bûche. De citroencrème moet volledig afgekoeld zijn dus je kan hem evengoed een dag op voorhand klaarmaken. Voor de biscuit ligt het iets gevoeliger. Een vers gebakken biscuit is namelijk lichtjes vochtig en elastisch waardoor je hem makkelijk kan rollen. Wil je hem toch al op voorhand bakken? Dan kan je hem bevochtigen met wat citroenlikeur of limoncello voor je begint met rollen. Zo voorkom je barstjes in je rolbiscuit.

VRT

Zien de randjes van je biscuit er niet al te fraai uit wanneer hij uit de oven komt? Snijd je biscuit dan eerst bij met een gekarteld broodmes. Daarna kan je met behulp van een vel bakpapier de luchtige biscuit in een vloeiende beweging oprollen tot een mooie, ronde stronk!

culinaireinspiratie Created with Sketch.

Culinaire inspiratie