Kabeljauw en vier lekkere alternatieven voor een geslaagd gerecht met vis

Kabeljauw behoort samen met zalm en zeetong tot de populairste vissoorten in België. De witte, stevige vis is een gezond en dankbaar product waarmee je al je kleine en grote tafelgasten zal bekoren. Maar misschien niet je portefeuille? Kabeljauw is namelijk niet de goedkoopste vissoort. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven voorhanden om van elk visgerecht een succes te maken.

Wit, stevig visvlees met een toegankelijke smaak en weinig graten. Kabeljauw is niet voor niets populair bij jong en oud. Kinderen kennen het van de o zo lekkere fish sticks, jij bestelt het vast wel eens op restaurant. Kabeljauw is bovendien en gezonde keuze: deze vis bevat veel eiwitten en weinig vet. Je kan deze vis stomen, bakken, grillen, pocheren en noem maar op. Koop verse kabeljauw tussen juni en december want dan is deze vis op z’n best.

Vier lekkere alternatieven voor kabeljauw

Ken je de lekkere alternatieven voor kabeljauw al? Er zijn nog tal van witte vissoorten uit de kabeljauwfamilie met vergelijkbare kenmerken en een iets vriendelijkere prijs. We zetten ze voor je op een rijtje.

VRT

Schelvis

Voor Jeroen is kabeljauw een iets te ‘edele’ vis om fish sticks van te maken daarom gebruikt hij liever schelvis. Deze witte vissoort is net iets zachter van structuur en bevat heel weinig vetten. Deze magere vis wordt ook vaak gebruikt om te frituren tot fish & chips maar is zeker zo lekker in een smaakvolle vissoep. Verse schelvis is beschikbaar van oktober tot februari.

Wijting

Wijting is het kleine broertje van de kabeljauw. Deze vis heeft zeer mager en zacht vlees, is licht verteerbaar en heeft een onevenaarbare smaak. Wijting heeft wel wat meer graten dan kabeljauw en valt iets makkelijker uit elkaar tijdens de bereiding. Daarom koop je wijting best op het vel zodat je de visfilets makkelijk kan omdraaien in de pan. Het wijtingseizoen loopt van juli tot februari.

VRT

Pollak of vlaswijting

Pollak, vlaswijting of witte koolvis, het zijn drie namen voor dezelfde soort vis met iets donkerder en droger vlees dan kabeljauw. De zachte, gelaagde structuur is ook vergelijkbaar maar nog net iets fijner volgens Jeroen. Deze vissoort is lange tijd niet zo populair geweest. Tegenwoordig vind je pollak vooral als diepgevroren visfilets of verwerkt in fish sticks en andere kant-en-klare bereidingen zoals vissla. De vangst van pollak of witte koolvis loopt van mei tot januari.

Steenbolk

Steenbolk is ook een kabeljauwachtige vis die qua smaak enorm lijkt op wijting maar qua structuur nog net iets fijner is. Ook bij deze vis ga je best voorzichtig te werk want hij valt makkelijk uiteen tijdens de bereiding. Verse steenbolk koop je dus meestal op het vel om dat te voorkomen. Geniet optimaal van deze lekkere vis want het seizoen duurt nooit lang: verse steenbolk is slechts van oktober tot februari verkrijgbaar.

culinaireinspiratie Created with Sketch.

Culinaire inspiratie