Je eigen kerststronk maken: tips & tricks van Jeroen Meus

Kerststronk, kerstbûche, rolbiscuit, ... Hoe je het ook noemt, deze klassieker mag niet ontbreken op je kerstdiner. Een mooi versierde bûche maakte al meerdere keren deel uit van Jeroen zijn Nationale Kerstmenu. Dit stukje gebak hoort er nu éénmaal bij. Bij de warme bakker ligt de etalage vol met kerststronken, maar waarom maak je hem dit jaar niet eens zelf? Met het recept en de tips van Dagelijkse kost bak je zelf de perfecte afsluiter voor een geslaagd feestdiner.

Tips voor het bakken van een rolbiscuit

  • Een kerststronk bestaat uit een dunne, opgerolde laag biscuit. Die bak je op een vlakke bakplaat met lage opstaande rand. Gebruik een beetje boter om een vel bakpapier vast te kleven op de bakplaat. Maak insnijdingen in de vier hoeken (alsof je boeken gaat kaften).
     
  • Jeroen gebruikt een bakplaat van 35 bij 25 cm. De plaat is 1 cm diep.
     
  • Zeef de bloem om klonters te voorkomen. Toch klontertjes? Duw ze met behulp van een pannenlikker plat.
     
  • Het beslag egaal uitstrijken is belangrijk om je biscuit straks gelijkmatig te kunnen oprollen.
     
  • Een rolbiscuit is dun en hoeft dus niet lang te bakken: Jeroen rekent 7 à 8 minuten op 200°C tot 210°C (heteluchtoven). Bak je biscuit zeker niet te lang want dat vergroot het risico op scheuren.
     
  • Haal de bakplaat uit de oven en leg er een schone keukenhanddoek op. Keer de plaat om en laat de biscuit afgedekt afkoelen.

 

VRT

Je kerstbûche rollen zonder scheuren

  • Leg een groot stuk vershoudfolie open op je werkvlak en leg de biscuit erop. Verwijder het vel bakpapier heel voorzichtig.
     
  • Snijd de randjes van de biscuit eventueel bij als ze niet mooi zijn. Gebruik hiervoor een gekarteld broodmes.
     
  • Is je biscuit vrij droog? Door de cake te bevochtigen (tremperen) verklein je het risico op barsten in je kerststronk. Je kan de biscuit instrijken met (fruit)siroop, likeur of andere sterke drank (bv. Baileys, amaretto, …), koude koffie, chocolademelk, etc.
     
  • Strijk de vulling volgens het recept uit over de biscuit. Blijf een paar centimeter weg van de randen van het gebak.
     
  • Als de kerststronk een vulling heeft die moet opstijven in de koelkast, kan je ervoor kiezen om de biscuit in een vloeiende beweging op te rollen en strak te verpakken in de vershoudfolie. Anders kan je hetzelfde doen met behulp van een vel bakpapier (zie foto). Lees hiervoor altijd eerst het volledige recept goed door.
     
  • Serveer de afgewerkte rolbiscuit met de ‘naad’ onderaan.
     
  • Een kerstbûche op voorhand maken? Dat kan! De rol met vulling kun je van tevoren klaarmaken en bewaren in de koelkast. Het afwerken doe je vlak voor de gasten arriveren.
VRT

Afwerken en versieren

Een kerststronk kan je naar persoonlijke smaak versieren en daarna koel en droog bewaren. Hieronder nog een paar leuke suggesties om je rolbiscuit mooi af te werken:

  • Spatel vanilleslagroom, chocolademousse of botercrème over de volledige rol.
     
  • Strijk de rol in met meringue en geef de stronk een kleurtje met een crème brûléebrander (op gas).
     
  • Versier met chocoladeschilfers, toefjes slagroom, verkruimelde koekjes, snoepjes, …
     
  • Strooi verkruimelde meringue, kokospoeder of fijne bloemsuiker als witte vlokken over je stronk.
     
  • Steek of snijd kerstfiguurtjes uit suikerpasta of gebruik andere cakedecoratie om je rolbiscuit op te vrolijken.

Kerstbûche recepten van Jeroen Meus

Ga aan de slag met de recepten van Dagelijkse kost, getest en goedgekeurd door Jeroen Meus.

Alles voor je kerstmenu

Ontdek hier alle kerstrecepten en andere kerstgerechten van Dagelijkse kost voor een geslaagd feest, van hapjes tot desserts.
hoedoejedat Created with Sketch.

Hoe doe je dat?