Hou je van vegetarisch koken? Probeer deze vleesvervangers eens

Voor de ‘veggies’ onder ons klinken exotische namen als tofu, falafel en seitan bekend in de oren. Maar deze vleesvervangers zijn natuurlijk niet voor iedereen dagelijkse kost. Af en toe vegetarisch eten zorgt nochtans voor een gezonde afwisseling in je weekmenu. Ontdek hier welke alternatieven voor vlees Jeroen regelmatig gebruikt in zijn vegetarische recepten.

1. Tofu

Roept tofu (of tofoe) nog geitenwollensokkengevoelens bij je op? Laat je niet afschrikken door deze supervoedzame vleesvervanger. Tofu is gemaakt van gestremde sojamelk en zit boordevol eiwitten. Tofu kan je in een grote, witte blok of al in plakjes of blokjes kopen. De smaak van tofu is redelijk neutraal waardoor het wel flink wat kruiding en smaakmakers vraagt om dit vegetarisch vleesalternatief op smaak te brengen. Je kan tofu bakken in de pan, wokken en zelfs frituren. Precies daarom is tofu een van de meest veelzijdige alternatieven voor vlees.

2. Seitan

Het exotisch klinkende seitan komt oorspronkelijk uit Japan waar het al enkele honderden jaren op tafel verschijnt. Wat is seitan precies? Het is een vleesvervanger gemaakt van tarwemeel en water. Door het deeg te spoelen houdt men tarwe-eiwitten over. Die glutenrijke massa wordt tenslotte in bouillon gekookt en op smaak gebracht met sojasaus, kombu (zeewier) en gember. Zo krijgt seitan z’n vezelige, sponsachtige textuur en hartige smaak. De vezelstructuur doet zelfs wat denken aan vlees waardoor je er perfect stoofvlees, stoofpotjes en andere typische vleesbereidingen op vegetarische wijze mee kan klaarmaken.

3. Quorn

Deze vleesvervanger ligt pas sinds 2006 bij ons in de winkelrekken. Quorn is een product op basis van eiwitrijke schimmels. Al staat er op de verpakking wel ‘mycoproteïne’ wat iets smakelijker klinkt. Quorn is net zoals paddenstoelen een product op basis van een fungus en dus volledig natuurlijk. Hoe smaakt het dan? Een stuk gebakken quorn is mals en zacht zoals een kipfilet. De structuur is vezelachtig en heeft dus voldoende bite om het op zich te serveren. Wel is het belangrijk om quorn voldoende bij te kruiden.

4. Falafel

Wij hebben onze frietjes, in het Midden-Oosten smullen ze van een andere, heerlijke frituursnack: falafelballetjes! Deze ronde, krokant gebakken hapjes zijn gemaakt van kikkererwten (gedroogd of uit blik) en een hele reeks kruiden zoals munt, koriander, tandoori, komijn, etc. Peulvruchten zijn heel erg voedzaam en maken van falafel een smaakbommetje. Daarom is falafel als vleesvervanger ook steeds populairder bij ons. Falafel wordt vaak geserveerd als fastfoodsnack in een broodje, een pita of een kebab, maar ook als aperitiefhapje of bij een salade zijn deze gefrituurde kikkererwtenballetjes niet te versmaden. Ga je zelf falafel maken? Bak ze eens als burgers in de pan, een leuke manier om deze vleesvervanger te introduceren bij de (klein)kinderen.

5. Andere alternatieven voor vlees

Andere producten zijn een goede aanvulling op je vegetarisch dieet maar zijn geen volwaardige vleesvervangers. Met ingrediënten die rijk zijn aan eiwitten en vet zoals champignons en peulvruchten maak je wel van elk gerecht een goedgevulde maaltijd zonder vlees of vis. Zo kan je vegetarische spaghettisaus, soep of salade op tafel zetten als avondmaal.

Ook noten en zaden zijn een goede aanvulling omdat ze veel gezonde vetten bevatten. Eet een handje noten uit het vuistje of voeg geroosterde pijnboompitten, pompoenpitten, sesamzaad, gepofte quinoa en andere varianten toe aan je lunchsalade, je brood, je risotto of pasta, of verwerk ze in een gezond nagerecht. Ook als ontbijt zijn ze heerlijk in een zelfgemaakte granola.

Op zoek naar nog meer veggie recepten?

Blader hier door al onze heerlijke vegetarische gerechten met of zonder vleesvervangers.
dagelijkskoken Created with Sketch.

Dagelijks koken