Hoe verpak en bezorg je een zelfgemaakte maaltijd veilig?

Met deze tips maak jij een heerlijke, zelfgemaakte maaltijd die je kant-en-klaar voor de deur van vrienden of familie kan afleveren.

1. Niet het eerste het beste gerecht

 • Een goede afhaalmaaltijd is er eentje die je makkelijk kan transporteren en/of opwarmen zonder dat je lekkere kookkunsten verloren gaan. Kies voor ingrediënten die makkelijk een dag bewaren en opteer voor gerechten met veel saus. Zo voorkom je dat je gerecht na een tweede keer opwarmen helemaal uitdroogt.
   
 • Wil je geen gedoe met de (microgolf)oven? Warme hapjes, voorgerechten en desserts kan je makkelijk vervangen door koude bereidingen. Maak deze zo last minute mogelijk en hou ze koel tijdens het transport door ze in een koeltas op te bergen.
   
 • Let op met eieren en room. Bereidingen die deze producten bevatten kan je beter geen tweede keer opwarmen in de microgolfoven.

Hoe warm je een maaltijd op?

Bestel of bezorg jij wel vaker eens een afhaalmaaltijd? Jeroen legt je uit hoe je een gerecht opwarmt in de microgolfoven volgens de regels van de kunst.

2. Onafgewerkt smaakt beter

Je doet vrienden of familie pas écht een plezier door je gerecht nog niet volledig af te werken. Het heeft verschillende voordelen: jij kan je bereiding makkelijker verpakken, alle smaken blijven beter bewaard tijdens het transport en de ontvanger kan nog z’n eigen draai geven aan de dressering op het bord.

 • Hou droge en natte ingrediënten apart: verpak sauzen in een afzonderlijk potje zodat andere ingrediënten niet zompig worden of de smaak van de saus volledig overnemen.
   
 • Hou rekening met een tweede opwarmbeurt: voorkom een volledig doorbakken of uitgedroogd stuk vis of vlees door het zelf nog niet volledig te garen.
   
 • Kroketten of gratin? Frituur of grill ze nog niet zelf maar laat dit over aan de ontvanger.
VRT

3. Bakken, inpakken en wegwezen

 • Een zelfgemaakte afhaalmaaltijd maak en bezorg je idealiter de dag zelf, net voor etenstijd. Verpakken doe je het best van al in een glazen ovenschaal(tjes) die je kan afsluiten met een deksel. Hierin kan je alle types voedsel veilig bewaren in de frigo en daarna meteen opwarmen in de (microgolf)oven zonder andere schotels vuil te maken.
   
 • Vermijd aluminium wegwerpbakjes, tenzij je de maaltijd meteen gaat bezorgen. Het is namelijk ongezond om voedsel hierin te bewaren. Een beter alternatief zijn gerecycleerde kartonnen of plastic bakjes. Deze mogen natuurlijk niet mee de oven in.
VRT

Deze gerechten zijn 100% take away proof.
Klik op een categorie om naar de bijhorende recepten te gaan.

hoedoejedat Created with Sketch.

Hoe doe je dat?