Vervangers voor ei
Ei is een belangrijk bindmiddel in taart en gebak. Bovendien zorgt het voor een luchtig resultaat. Afhankelijk van het gewenste effect, kan je eieren vervangen door een van deze producten.
1 ei =
- een halve geprakte (rijpe) banaan
- 60 ml (soja)yoghurt of plattekaas
- 60 ml plantaardige olie
- 45 ml aquafoba (kikkererwtenvocht)
- 80 gram appelmoes
- 3 eetlepels pindakaas
- 3 eetlepels gepureerd fruit
- 1 eetlepel chiazaad met 3 eetlepels water
Vervangers voor boter
Ook boter kan je eenvoudig vervangen door een andere vetstof. Voor vervangers met dezelfde, vaste textuur als boter kan je dezelfde hoeveelheid gebruiken. Van vloeibare vervangers voeg je beter iets minder toe dan de aangegeven hoeveelheid boter in het recept.
Voor zoet gebak:
- plantaardige margarine
- kokosolie of kokosvet
- zonnebloemolie
Voor hartig gebak:
- olijfolie
Vervangers voor suiker
Suiker zorgt voor de hemelse zoete smaak van taart en gebak. Wil je een alternatief uitproberen? Deze vervangers zijn ook zalig zoet en erg geschikt in allerlei desserts. Hou er wel rekening mee dat ze de smaak van je taart of gebak lichtjes kunnen veranderen.
200 g suiker =
- 200 g appelmoes
- 4 ml vloeibare stevia (= ongeveer 50 druppels)
- 10 el agavesiroop
- 12 el maple syrup of ahornsiroop
- 200 ml honing
- 200 g kokosbloesemsuiker
- 200 g gedroogd fruit (gepureerd)
- 2 gepureerde (rijpe) bananen
Vervangers voor koemelk
Sojamelk is waarschijnlijk de bekendste vervanger maar er zijn nog heel wat andere, lactosevrije alternatieven voor koemelk. Sommige hebben ook een neutrale smaak, maar andere vervangers, zoals bijvoorbeeld amandelmelk, geven je deeg of beslag wel een extra smaak. Afhankelijk van het type taart of gebak dat je maakt, kies je dus beter een andere melkvervanger.
- Sojamelk, hazelnootmelk en amandelmelk voor bv. gebak
- Havermelk is ideaal voor bv. havermoutpap
- Kokosmelk voor bv. smoothies