Het verschil tussen de Indische en de Indiase keuken

Dahl, naanbrood, nasi goreng, chutney en samosas kennen we ondertussen allemaal. De pittige smaken en geurige kruiden zijn typisch voor de Indische en Indiase keuken. Beide kennen hun oorsprong in Zuid- en Zuidoost-Azië, maar toch zijn ze niet hetzelfde. Aan de hand van de lekkerste Indisch en Indiase gerechten leggen we je het verschil uit.

‘Indisch’ vs. ‘Indiaas’

Voor we de eetcultuur induiken, moet je dit eerst even lezen. Of je het nu al wist of niet, de termen ‘Indisch’ en ‘Indiaas’ hebben wel degelijk een verschillende betekenis. ‘Indiaas’ verwijst namelijk naar het land India, terwijl ‘Indisch’ (of Indonesisch) naar het historische Indië verwijst. De voormalige Nederlandse kolonies in Zuid- en Zuidoost-Azië kennen we nu als Indonesië en Papoea-Nieuw-Guinea. Belgen gebruiken ‘Indisch’ echter ook in de context van het huidige India omdat de koloniale achtergrond bij ons veel minder gekend is. Afhankelijk van tegen wie je praat en waar je bent, gebruik je dus beter ‘Indiaas’ in plaats van ‘Indisch’ om verwarring te voorkomen.

VRT

De Indische keuken

Wanneer Europese, vooral Nederlandse, kolonisten voet aan wal zetten in Indonesië ontdekten ze lokale eetgewoonten en gerechten die ze aanpasten naar hun eigen Europese smaak. Omgekeerd probeerden teruggekeerde Nederlanders de exotische gerechten uit Indonesië na te maken met lokale ingrediënten. Ook de Chinese keuken had een grote invloed op de Indonesische eetcultuur. Hierdoor ontstond een Indonesische fusionkeuken. Het wereldberoemde ‘baby pangang’ is zo’n gerecht dat voortgekomen is uit een mix van lokale en exotische producten en recepten.

Rijst, rijst en nog eens rijst

Rijst speelt een belangrijke rol in de Indische of Indonesische keuken. Rijst komt bij elke maaltijd op tafel, ook ’s ochtends bij het ontbijt dus. Nasi goreng of gebakken rijst serveren ze als een volwaardige maaltijd. Nasi koening of gele rijst wordt gekleurd met koenjit (geelwortel) en komt op tafel bij specialere gelegenheden. Verder maken ze in de Indische keuken ook een onderscheid tussen witte kleefrijst (ketan poetih) en zwarte kleefrijst (ketan hitam). Die laatste is een delicatesse die vaak in zoete gerechten gebruikt wordt.

Ken je deze Indische gerechten en ingrediënten al?

  • Nasi goreng: rijst die eerst gekookt (nasi) en daarna gebakken wordt (goreng) is een van de nationale gerechten van Indonesië. Ze serveren dit rijstgerecht in allerlei versies: met groenten, met vis, met vlees, met pittige kruiden, etc.
  • Saté: een spiesje van kip of ander vlees, meestal geserveerd met pindasaus
  • Bakso: rundergehaktballetjes in een kruidige bouillonsoep met noedels 
  • Gado gado: een groentesalade met ei, aardappel, kroepoek en pindasaus, geserveerd met rijst.
  • Rendang: Stoofvlees dat traag gegaard wordt in kokosmelk met pittige kruiden, vaak geserveerd bij een rijsttafel. Dit gerecht werd al verkozen tot ‘lekkerste gerecht ter wereld’.
  • Rijsttafel: een uitgebreide maaltijd met rijst en tal van indonesische bijgerechten zoals boontjes, zoetzure komkommer en bovengenoemde gerechten.
  • Veelgebruikte kruiden en smaakmakers: knoflook, chilipeper, ui, citroengras, gember, ketjap manis en sambal. In Indische recepten zal je vaak het woord ‘boemboe’ tegenkomen. Dit is een nat specerijmengsel of currypasta die de basis vormt voor tal van lekker kruidige sauzen, soepen en stoofpotten.

Aan de slag met Indische recepten

Blader door onze Indische gerechten en probeer ze zelf uit!

De Indiase keuken

Met 1,3 miljard inwoners en een oppervlakte waar ons Belgenlandje 108 keer in kan, is India een groots land in alle opzichten. De ligging van het land zorgde voor veel culinaire invloeden uit buurlanden China, Pakistan en Bangladesh, maar ook Perzië, Mongolie en via Europese kolonisten overzee. Geen wonder dat er grote regionale verschillen ontstaan zijn in de Indiase eetcultuur.

De basis van de Indiase keuken bestaat uit rijst, aardappelen, groenten en verse kruiden. Maar in elke uithoek van India kom je totaal verschillende gerechten en smaken tegen. Zo gebruiken ze in het noorden en oosten veel milde smaken. In Noord-India komen naan, yoghurt, noten, gedroogd fruit, lamsvlees en paneer(kaas) vaak op tafel. In Oost-India houden ze van zoetwatervis en desserts. Mag het wat pittiger? Ga dan naar het zuiden van het land. Hier staan ze bekend om hun superpikante curry’s met veel rijst. Verder koken ze ook vaak met vis, kokos, tamarinde, limoensap en curryblaadjes. In West-India eten ze het liefste verse vis, groenten, linzen, granen en vindaloo. Zelfs de gekende kruidenmengeling garam masala verschilt van regio tot regio.

VRT

Ken je deze Indiase gerechten en ingrediënten al?

  • Curry: verzamelnaam voor kruidige stoofpotjes die zowel met vlees als vis gemaakt worden. De meest gekende zijn korma (romige saus met noten), madras (saus met kokos, rode peper en tamarinde), vindaloo (saus met aardappel en rode peper), tikka masala (tomaten-kruidensaus en gemarineerd vlees)
  • Dahl of dal: een verzamelnaam van soepen en stoofgerechten met kruidige linzen
  • Pakoras: gefrituurde pakketjesvan kikkererwtendeeg, kan gevuld zijn met groenten of paneerkaas
  • Samosas: gefrituurde deegdriehokjes, gevuld met aardappel en erwten en geserveerd met chutney
  • Papadums: superdunne, gefrituurde crackers van linzenmeel
  • Naanbrood: platbrood van bloem, melk en yoghurt, op smaak gebracht met knoflook en komijn
  • Dosa: hartige pannenkoekjes gemaakt van rijst en linzen, ook geserveerd als ontbijt
  • Chutney: een confituur van vruchten met stukjes in, kan ook stevig gekruid zijn met bv. chili of gember
  • Raita: een frisse yoghurtdip met komkommer en munt
  • Paneer: zachte kaas van volle melk met een zeer lichte smaak, een beetje vergelijkbaar met cottage cheese
  • Veelgebruikte kruiden en smaakmakers: rode peper, curry(blaadjes), garam masala, gember, fenegriek, kurkuma, kardemom, koriander, komijn, mosterdzaad en tamarinde

Aan de slag met Indiase recepten

Van pittige curry's tot zalige mangochutney. Welk Indiaas gerecht ga jij uitproberen?
basiskennis Created with Sketch.

Basiskennis