Het ontstaan van de afternoon tea
De grommende maag van Anna, de 7e Hertogin van Bedford, leidde tot het ontstaan van de ‘afternoon tea’. In haar tijd, midden 19e eeuw, was het gebruikelijk om enkel ’s ochtends en ’s avonds te eten, zonder middagmaal tussendoor. Dankzij de uitvinding van de kerosinelamp dineerden (vooral welvarende) families steeds later op de avond omdat ze binnenshuis niet meer afhankelijk waren van het zonlicht. Maar hertogin Anna kon vaak niet wachten tot 20u of 21u ’s avonds. Om haar maag te sussen en de brug te slaan tussen het ontbijt en het avondmaal riep ze de ‘afternoon tea’ in het leven. Zo kon ze samen met vriendinnen gezellig thee drinken en hapjes eten. Daarna evolueerde de afternoon tea tot een gekend sociaal gebeuren binnen de Engelse high society. De goedgevulde etagères met zoete en hartige hapjes, het mooie theeservies en de bijhorende gezelligheid die je in Engelse theehuisjes ervaart, vloeien dus voort uit deze traditie.