Het royale verleden van de ‘merveilleux’

Merveilleux is een tijdloze patisserieklassieker met een naam die even geweldig klinkt als dat het gebakje smaakt. Dit superluchtig pateeke bestaat uit twee lagen meringue met daartussen biscuit en verse slagroom. De buitenkant is gehuld in chocoladeschilfers. Een knalrode maraschinokers bovenop maakt dit prachtig taartje helemaal af. Dat wist je waarschijnlijk al, maar wist je ook dat de merveilleux in de loop der jaren een koninklijke bijnaam kreeg?

Merveilleux betekent letterlijk ‘geweldig’ in het Frans. Dat is ook het minste wat je van dit fantastisch gebakje kan zeggen. Dit feestelijk toetje komt al sinds de 18e eeuw in Vlaanderen en Noord-Frankrijk op tafel. De royale hoeveelheid slagroom beviel de koninklijke familie wel…

Het ‘Astridje’

In en rond Antwerpen en Mechelen spreken ze namelijk niet van een merveilleux maar wel van een ‘Astridje’. Rond de eeuwwisseling bracht toenmalig koningin Astrid regelmatig een bezoek aan de Koninklijke Manufactuur van Wandtapijten, een familiebedrijf uit Mechelen dat de Belgische royals tot hun vaste klanten mocht rekenen.

 

VRT

Bij elk koninklijk bezoek aan de textielweverij bestelde de gastheer koffie en gebak bij bakkerij Van Uytven. De fantastische merveilleuxkes die toen op tafel verschenen vielen zo erg in de smaak bij de koningin dat de bakker in actie schoot. Hij vroeg toestemming aan hare Majesteit om zijn klein, rond gebakje naar haar te vernoemen, en zo geschiedde.

Zelf aan de slag

Hoe heb jij je merveilleux of Astridje het liefste: met witte of donkere chocolade? Eigenlijk hoef je niet te kiezen want Jeroen heeft voor beide versies een fantastisch recept voor je klaarstaan. Ontdek ze hier!
culinaireinspiratie Created with Sketch.

Culinaire inspiratie