Feestelijke dips en sauzen

Saus is de finishing touch van een geslaagd feestmenu. Heb je nood aan inspiratie of wil je weten welke sauzen goed combineren met vlees en vis? Ontdek hier de tips en suggesties van Jeroen! Gekozen? Met de recepten van Dagelijkse kost tover je zelf de heerlijkste, zelfgemaakte dips en sauzen op tafel voor je gasten.

Lekker bij vlees en gevogelte

Rode wijnsaus

Grijp terug naar ‘la bonne cuisine’ met een klassieke rode wijnsaus. Deze saustopper belooft je veel smaak én veel complimenten aan tafel. Heerlijk bij filet, gebraad en allerlei andere bereidingen met rood vlees.

Bearnaise

Als de basis (de gastrique) goed zit, is bearnaisesaus maken eigenlijk poepsimpel en onweerstaanbaar lekker. Bij een perfect gebakken biefstuk? Tussen een broodje gegrilde kip? In combinatie met verse rundertartaar? Van verse bearnaise krijg je nooit genoeg.

Dragonsaus

Dragon is een kruid dat bijzonder lekker smaakt bij kip. Jeroen verwerkt het aromatische groen graag in een lichte, romige saus waarin hij de kipfilets laat garen zodat ze supermals en sappig blijven. Heer-lijk!

Maderasaus

Een rijke saus met zoete Portugese wijn, tomaat en champignons is een authentieke smaakmaker die populair is én blijft op de Vlaamse feestdis. Maderasaus met ossentong of kalfstong is een klassieker, maar deze saus smaakt eigenlijk bij elk stuk gebakken vlees.

Jagersaus

Deze klassieke saus met rode wijn en stukjes paddenstoel is erg lekker bij mals varkensvlees, stukje kip of bij een krokant gebakken schnitzel.

Gebonden vleesjus

De aanbaksels in de pan en wat uitjes. Meer heb je niet nodig om een fantastische vleessaus klaar te maken. Het is wellicht de simpelste saus om te maken. Met wat rode porto, wijn of fond roer je de aanbaksels los. Voor de perfecte binding verkiest Jeroen beurre manié (een bloem-botermengsel). Even roeren met de garde en je gebonden vleesjus is klaar!

Champignonroomsaus

Nog een sausklassieker die weinig uitleg hoeft. Deze rijke saus op basis van champignons en room kan je bij vrijwel elk vleesgerecht serveren: van een gevulde kalkoen of kipfilet tot konijnenbouten, een mals varkenshaasje of een klassieke steak-friet.

Peperroomsaus

Lekker en tegelijk zo eenvoudig. Peperroomsaus is een onvervangbare klassieker die goed afsmaakt bij steak, een varkenshaasje, gehaktballetjes of gebakken kip.

Welke saus serveer je bij wild?

Ontdek hier de suggesties van Jeroen.

Lekker bij vis

Wittewijnsaus

Een klassieke saus die bij veel gerechten past. Jeroen combineert wittewijnsaus het liefst met vis en zeevruchten, al kan het ook bij wit vlees.

Bearnaise

Vergeet de steak-friet met bearnaise even. Bearnaisesaus combineert - koud of warm - ook fantastisch lekker met gebakken zalm, Sint-Jakobsnoten of in een verfijnd hapje met scampi’s.

Aioli

Wie van de mediterraanse keuken houdt, is zonder twijfel ook dol op aioli. Deze lookmayonaise is het perfecte gezelschap van een stuk gebakken vis of zeevruchten op je bord. Tip: zet de aioli naar je hand met wat extra saffraan, zeewier of groene kruiden.

Salsa verde

Dit knalgroen kruidensausje is de perfecte dip of saus bij al je visgerechten, maar eigenlijk zijn de mogelijkheden eindeloos. Salsa verde kan je ook perfect onder wat pasta mengen, bij vlees of bij aardappelen serveren.

Hollandaise

De hollandaise is een van oorsprong Franse saus op basis van boter, eieren, azijn en witte wijn. Deze saus ken je van de Vlaamse klassieker asperges à la flamande, maar is ook erg lekker bij Eggs Benedict en allerlei visbereidingen, met zalm op nummer één.

Mousselinesaus en dijonnaise

Als je de klassieke hollandaisesaus naar een hoger niveau wil tillen, heb je twee opties:

  • Mousselinesaus:
    Door hollandaise af te werken met licht opgeklopte room krijg je een onweerstaanbaar lekkere saus die heerlijk is bij gepocheerde, gebakken en geroosterde vis.
     
  • Dijonnaise:
    Door je hollandaise verder af te werken met mosterd en een snuifje cayennepeper krijg je een luchtig botersausje met extra veel pit. Perfect bij een stuk gebakken vis!

Tartaarsaus

Een rijke tartaarsaus met verse kruiden en zure augurkjes zorgt al snel voor een wauw-effect. Heerlijk bij krokant gebakken vis of gefrituurde fishsticks!

culinaireinspiratie Created with Sketch.

Culinaire inspiratie