Een stukje geschiedenis op je boterham: dit moet je weten over uiterzure

Nergens smaakt uiterzure beter dan in het Hageland. Dit streekproduct is een Vlaams-Brabantse vleesspecialiteit met geschiedenis. Vroeger had bij wijze van spreken elke beenhouwer maar ook cafébaas z’n eigen geheime recept dat van generatie op generatie werd doorgegeven. We gaan even terug in de tijd om te ontdekken hoe dit lekkere broodbeleg ontstaan is en hoe je het kan serveren.

Wat is uiterzure?

Uiterzure is een mengeling van kleine stukjes gekookt rundvlees, tomaat, ajuin, peterselie en een lichte dressing. Uiterzure is bedoeld om koud te eten. Deze traditionele vleesbereiding noemen we trouwens ook wel Vertrijkse sla. Die naam verwijst naar de plaats waar het ontstaan is: Vertrijk, een deelgemeente van Boutersem. Uiterzure of Vertrijkse sla is bovendien door VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing) erkend als ‘traditioneel streekproduct’ en vooral gekend in het Hageland (Vlaams-Brabant).

VRT

Hoe is uiterzure ontstaan?

Dit broodbeleg van rundsvlees is niet ontstaan dankzij een culinaire ingeving maar eerder uit noodzaak. Wanneer beenhouwers vroeger een rund of varken slachtten, hadden ze nog geen koeltechnieken zoals we die nu kennen. Door bepaalde stukken vlees na het slachten meteen te zouten of in het zuur te leggen konden ze die langer bewaren. Uiterzure of ‘uittenzure’ is dus letterlijk ‘vlees uit het zuur’.

Deze vleessalade was de ideale oplossing om de minder goede stukjes vlees van het rund toch nog te verwerken. Onder andere vlees van de kop, de longen, de lever en de hersenen van het rund werden verwerkt tot broodbeleg. Wanneer er bijvoorbeeld een rund geslacht werd voor een feestelijke gelegenheid of kermis kochten caféhouders de stukken vlees op om hun eigen uiterzure te bereiden. Daarbij volgden ze elk hun eigen recept dat ze goed geheimhielden en van generatie op generatie hebben doorgegeven.

VRT

Serveertips

Uiterzure kan je het beste vergelijken met een koude vleessla maar dan met een eigen, unieke samenstelling en friszure smaak. Deze specialiteit is heerlijk als broodbeleg, op een toast als aperitiefhapje of op geroosterd brood. Je kan er ook tomaten mee vullen voor een originele koude schotel. Of vul je perziken een keer met deze speciale vleessla in plaats van tonijn. Allemaal goede ideeën voor een zomerse picknick, brunch of lunch.

culinaireinspiratie Created with Sketch.

Culinaire inspiratie